Na-isoleren, misschien heeft u er weleens van gehoord. Maar waarom zou u uw woning na-isoleren, er is bij de bouw toch al isolatie aangebracht? Bij nieuwbouwhuizen moet de isolatie aan strenge eisen voldoen. Dat was vroeger wel anders. Pas in 1992 is in het bouwbesluit vastgelegd aan welke eisen de isolatie bij de bouw moet voldoen. Die eisen zijn door de tijd ook nog eens aanzienlijk verhoogd.
Daardoor kan er bij oudere woning nog flink bespaard worden met na-isolatie. Zeker woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 zijn over het algemeen matig geïsoleerd. Pas bij woningen die gebouwd zijn vanaf 2005 is de isolatie in orde.
Afhankelijk van het bouwjaar en de aangebrachte isolatie kan uw besparing oplopen tot wel 33% van uw energierekening. En dat voor een investering die u over het algemeen binnen 3 tot 4 jaar kunt terugverdienen. Als dat geen reden is om uw woning te laten na-isoleren?
Waarom is na-isoleren nodig?
De huidige isolatiematerialen zijn van hogere kwaliteit dan vroeger. Zeker bij spouwmuurisolatie zien we vaak dat oude isolatielagen in de spouw naar beneden zakken. Er ontstaan gaten in de isolatielaag waardoor er warmte ontsnapt en zelfs vochtproblemen kunnen ontstaan.
Slechte of verouderde isolatielagen doen niet meer waar ze voor bedoeld zijn. De isolatiewaarde is nihil. Daarnaast is de isolatiewaarde van de huidige isolatiematerialen vele malen hoger dan vroeger. Ze kunnen beter tegen vocht, waardoor vochtproblemen worden opgelost of voorkomen.
Moderne isolatiematerialen hebben een veel langere levensduur. De meeste zullen zelfs uw woning overleven. Deze materialen zijn zo ontworpen dat ze niet meer zullen verzakken, verpulveren of inkrimpen. Zo blijft uw isolatielaag netjes egaal en optimaal werken, zolang als uw woning bestaat.
“Na-isoleren is als een oude, versleten zomerjas vervangen door een nieuwe, dikke winterjas.”
Welke delen van uw woning kunt u na-isoleren?
In principe kunt u alle woningisolatie na-isoleren. Wanneer er bij de bouw bijvoorbeeld polystyreen isolatieplaten zijn aangebracht als vloerisolatie, dan is de kans groot dat deze platen door de jaren heen niet meer naadloos aansluiten. Door werkzaamheden in de kruipruimte en het doorvoeren van leidingen, afvoerbuizen en kabels kunnen de platen beschadigd zijn. Hierdoor zullen ze hun werking verliezen.
Ook spouwmuurisolatie is regelmatig een punt van verbetering. Bij de bouw werd vaak niet de hele spouw gevuld met isolatiemateriaal, daardoor is er veel winst te behalen. Daarnaast is het huidige materiaal hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe. De inwerking van vocht, inzakken en het uit elkaar vallen van het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat de isolatiewaarde sterk is gedaald.
Uw dakisolatie is ook een punt van aandacht. Warmte stijgt en kan eenvoudig uw woning verlaten als uw dak niet goed is geïsoleerd. Dat is natuurlijk zonde en zorgt voor een onnodig hoge energierekening. Veel dakconstructies bieden meer ruimte voor isolatiemateriaal dan er bij de bouw gebruikt is.
Aandachtspunt bij na-isolatie
Na-isoleren is meer dan zomaar een extra laag isolatie aanbrengen. Elke woning is anders en heeft een andere aanpak nodig. Afhankelijk van de constructie en het reeds gebruikte isolatiemateriaal moet er een passende oplossing bedacht worden.
Door temperatuurverschillen binnen en buiten ontstaat condens. Het laatste wat u wilt is vochtproblemen door verkeerd aangebrachte isolatie. Houtrot en schimmel op de wanden wilt u natuurlijk voorkomen. Door na-isoleren zullen de thermische eigenschappen van de constructie veranderen. Hier moet goed op gelet worden. Laat u daarom goed adviseren door een isolatiespecialist
Moet oude isolatie altijd verwijderd worden?
Het liefst wilt u een nieuwe, frisse isolatielaag in uw woning. Een laag die maximaal rendement biedt. Moet daarvoor eerst de oude isolatielaag verwijderd worden? Gelukkig is dit niet altijd nodig. Zeker als u uw spouwmuurisolatie wilt verbeteren is het onbegonnen werk om eerst alle oude isolatiematerialen uit de spouwmuur te verwijderen.
Een gespecialiseerd isolatiebedrijf beschikt over de middelen en materialen om de huidige spouwmuurisolatie aan te vullen. Wij gebruiken hiervoor Helmfoam. Dit materiaal spuiten we in uw spouw. Daar worden oude isolatielagen samengedrukt, waardoor er een egale nieuwe isolatielaag ontstaat die uw muur de hoogst haalbare isolatiewaarde geeft.
Hoeveel kunt u besparen met na-isolatie?
Elke woning is anders. Afhankelijk van het bouwjaar, de gebruikte isolatiematerialen en eventuele renovaties zal de isolatiespecialist u een passend advies geven. Hoe goed uw woning op dit moment geïsoleerd is valt niet altijd even duidelijk te zien. Uw vloerisolatie of bodemisolatie is in de kruipruimte vrij eenvoudig te beoordelen. Ook de dakisolatie is over het algemeen goed te zien.
De spouwmuurisolatie wordt een stuk moeilijker. Soms zijn er gevulde gaten in de voegen te zien, waar later isolatiemateriaal is aangevuld of aangebracht. Heeft u een energielabel? Dan kunt u hierop zien welke isolatie er in uw woning aanwezig is. Het kan ook zijn dat de vorige bewoners van uw woning extra isolatie hebben aangebracht. Wellicht kunnen ze u hierover informeren.
Heeft u geen idee of de huidige isolatie van uw woning voldoende is? Dat is geen probleem. De isolatiespecialist van Helmwijk komt graag bij u langs om uw huidige woningisolatie te beoordelen. Afhankelijk van uw wensen zal er een passende offerte worden opgesteld.
Ontdek hoeveel u kunt besparen met na-isolatie en vraag vandaag nog uw offerte aan.