Subsidie voor woningisolatie, ook in 2021?
18 maart 2021 

Subsidie voor woningisolatie, ook in 2021?

Subsidie voor woningisolatie komt en gaat. De potjes stromen in hoog tempo leeg. Dat is ook niet gek, want subsidie op uw woningisolatie is mooi meegenomen. U zult hoe dan ook uw eenmalige investering terugverdienen en met een leuke subsidie wordt uw terugverdientijd alleen maar korter. Het is dan ook zeker de moeite waard om na te gaan van welke subsidieregelingen u gebruik kunt maken.

Zoals wel vaker bij dit soort regelingen bestaat er een woud aan regels en voorwaarden waar u aan moet voldoen. De eerdere SEEH regeling (Subsidie energiebesparing eigen huis) die we in 2020 konden gebruiken is sinds begin dit jaar ondergebracht in de subsidieregeling investeringssubsidie energie (ISDE). Deze regeling houdt nog steeds een subsidie van 20% in.

Onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kunt u als woningeigenaar subsidie aanvragen op verschillende energiebesparende maatregelen. Hierbij kunt u denken aan een zonneboiler, warmtepomp, een aansluiting op het warmtenet of het isoleren van uw woning.

Kunt u uw woning in 2021 laten isoleren met een aantrekkelijke subsidie?

Voor welke woningisolatie ontvangt u subsidie?

Omdat isolatie de basis is onder een energiezuinige woning is dit een van de eerste stappen die u zult moeten nemen. U kunt bijvoorbeeld uw woning niet verwarmen met een warmtepomp zolang de isolatie niet op orde is. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing ontvangt u subsidie op vijf verschillende isolatiemaatregelen.

U komt in aanmerking voor deze subsidie als u aan een aantal voorwaarden voldoet. Belangrijkste daarvan is dat u de eigenaar bent van de koopwoning waaraan de werkzaamheden worden uitgevoerd. Of dat deze woning uw hoofdverblijf wordt nadat de renovaties klaar zijn.

Subsidie 2021

Voorwaarden voor subsidie:

• U zult minimaal twee maatregelen uit deze subsidie groep moeten toepassen om in aanmerking te komen. Dit hoeven niet twee isolatiemaatregelen te zijn. U mag ook kiezen voor een isolatiemaatregel en daarnaast bijvoorbeeld investeren in een warmtepomp of zonneboiler.
• Onder de isolerende maatregelen valt ook HR++ of Triple glas. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie zal er minimaal 10 m2 en maximaal 45 m2 vervangen moeten worden. Combineert u het glas met kozijnen en/of isolerende deuren, dan telt u het aantal vierkante meters hierbij op. Het glas dat u laat plaatsen moet wel ter vervanging zijn van bestaand glas.
• Wanneer u kiest voor Triple glas moeten ook de kozijnen vervangen worden door isolerende kozijnen. Ook aan de U-waarde van het glas zijn voorwaarden verbonden.
• De isolatiemaatregelen die u toepast moeten wel in de bestaande thermische schil worden uitgevoerd. Het is dus niet geldig voor een nieuwe aanbouw.
• Wanneer u uw vloer, bodem, spouwmuur of dak wilt isoleren met PUR schuim, dan moet dit worden aangebracht met HFK-vrij blaasmiddel.
• De isolatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een professioneel isolatiebedrijf of bouwinstallatiebedrijf, waar het glas betreft. U mag deze werkzaamheden niet zelf doen.
• De subsidieaanvraag moet binnen 12 maanden na het uitvoeren van de werkzaamheden worden aangevraagd. U kunt niet twee keer subsidie aanvragen voor hetzelfde type isolatiemaatregel.
• Uw subsidieaanvraag wordt alleen goedgekeurd als de isolatiemaatregel op de isolatiemaatregelenlijst staat. Het is mogelijk om zelf een productbeschrijving mee te sturen, maar u loopt het risico dat uw isolatiemaatregel niet aan de eisen voldoet en u geen subsidie ontvangt.

Verborgen subsidie op isolatie

Naast de subsidie die u kunt aanvragen voor de isolatiewerkzaamheden geldt er ook in 2021 een laag btw tarief op de isolatiewerkzaamheden. Het is wel van belang dat uw woning minimaal twee jaar oud is. U betaalt over de werkzaamheden niet het hoge btw tarief van 21%, maar het lage tarief van 9% over de arbeidskosten. Dat scheelt u toch 12%, wat u als een verborgen subsidie kunt zien.

In 6 stappen subsidie voor uw woningisolatie

Stap 1: U kiest de maatregelen die u wilt nemen en controleert of u aan de voorwaarden voldoet.
Stap 2: U controleert of uw maatregel in de lijst voorkomt.
Stap 3: U schaft het apparaat of het isolatiemateriaal aan, bewaar het betaalbewijs goed.
Stap 4: Laat de isolatiemaatregel installeren door een erkend bedrijf, vraag ook hier bewijs van.
Stap 5: Verzamel alle documenten die u nodig heeft voor het aanvragen van uw subsidie.
Stap 6: Vraag binnen 12 maanden uw subsidie aan.

Deze 6 stappen doorloopt u als u zelf uw subsidie aan wilt vragen voor uw isolatiemaatregelen. Laat u uw woning isoleren door Helmwijk, dan kunt u deze stappen overslaan en alles overlaten aan uw isolatie adviseur, uw vaste aanspreekpunt tijdens alle isolatiewerkzaamheden. Hij zal u helpen om de subsidie aan te vragen en onderzoekt vooraf of u in aanmerking komt voor de isolatie subsidie. Daarmee bespaart u uzelf heel wat tijd en moeite. Het enige wat u nog hoeft te doen is genieten van uw comfortabele, geïsoleerde woning.

Maak vandaag nog kennis met de isolatiespecialist. 

Reactie plaatsen