Wilt u uw spouwmuurisolatie herstellen? Dat kan. Heeft u een woning die gebouwd is vanaf 1976, dan zou er spouwmuurisolatie in uw spouw aanwezig moeten zijn. Hoe nieuwer uw woning, hoe beter deze isolatielaag over het algemeen is.
In het begin werd er een dunne laag spouwmuurisolatie aangebracht bij de bouw. Dit werd meestal gedaan met glaswol of steenwol. We zien vaak dat dit materiaal door de jaren heen inzakt of zelfs verpulvert in de muur. Het gevolg is een flinke daling in de isolatiewaarde. Het kan zelfs gebeuren dat er in delen van uw spouw geen isolatiemateriaal meer aanwezig is.
Spouwmuurisolatie is de meeste effectieve en efficiënte methode van woningisolatie. Goede spouwmuurisolatie met een hoge isolatiewaarde is dan ook de beste manier om uw energierekening onder controle te krijgen. We vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn om uw spouwmuurisolatie te herstellen.
Oude spouwmuurisolatie herstellen
Aan de hand van het bouwjaar van uw woning weet u dat er spouwmuurisolatie aanwezig moet zijn in uw muren. Toch merkt u dat de isolatie van uw woning niet optimaal is. De verwarming moet nog te hard werken om uw leefruimte aangenaam warm te krijgen. Dat is natuurlijk zonde van de energie en kost u onnodig veel geld.
Gelukkig is het niet nodig om eerst oude spouwmuurisolatie uit uw muren te verwijderen. Heel vaak is het gewoon mogelijk om de oude spouwmuurisolatie te herstellen. Wij gebruiken hiervoor Helmfoam, een ideaal isolatiemateriaal voor het na-isoleren van spouwmuren.
Met behulp van Helmfoam herstellen we de isolatielaag in uw spouwmuur. Via kleine gaatjes in uw buitenmuur wordt Helmfoam in uw muur gegoten, zonder druk. U hoeft dus niet bang te zijn voor schade aan uw spouwbladen en kozijnen. Doordat Helmfoam oude isolatiematerialen samendrukt, wordt de isolatiedichtheid verhoogd en ontstaat er een naadloze, nieuwe isolatielaag.
Herstel uw spouwmuurisolatie zonder verbouwing
Dankzij Helmfoam bespaart u de kosten van een complete verbouwing. Oude isolatiematerialen kunnen gewoon in de muur blijven zitten. Dat scheelt u veel overlast van het verwijderen van de huidige isolatielaag. Helmfoam kan zowel in een lege spouwmuur als in een deels gevulde spouwmuur gebruikt worden.
Onze isolatiespecialist komt graag uw spouwmuur inspecteren en geeft u persoonlijk advies over de beste oplossing voor uw woning. Na de inspectie weet u precies hoe het op dit moment met uw spouwmuurisolatie gesteld is en hoe het beter kan.
Blijkt uw spouwmuur nog niet geïsoleerd?
Is uw woning gebouwd tussen 1930 en 1975, dan had de spouwmuur voornamelijk een vochtwerende functie. Er werd bij de bouw nog geen isolatiemateriaal aangebracht. Regenwater dat via de buitenmuur binnenkomt, wordt via ventilatieroosters weer uit de spouw geventileerd.
Stilstaande lucht heeft een beperkte isolerende functie. De lucht in uw spouw ventileert en staat daardoor niet stil. Hierdoor verliest u veel warmte via uw muren. Het alsnog vullen van uw lege spouwmuren levert u direct een betere isolatiewaarde op.
Herstel oude spouwmuurisolatie mogelijk?
Vanaf 1975 werden nieuwbouwwoningen geleidelijk aan voorzien van spouwmuurisolatie bij de bouw. Dit werd meestal gedaan met isolatieplaten van EPS, glaswol of PUR. De isolatiewaarde die toen de norm was, voldoet allang niet meer aan de normen van nu.
De eisen worden om de paar jaar aangescherpt. Voor het energielabel wordt gekeken naar de op dat moment geldende normen. Met oude spouwmuurisolatie kan uw woning een lager label krijgen dan u verwacht, door de lage isolatiewaarde.
Afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal in uw spouwmuur is na-isolatie met Helmfoam mogelijk. Deze nieuwe isolatielaag voldoet wel aan de huidige strenge energieprestatie-eisen en blijft tientallen jaren zijn optimale werkzaamheid behouden.
Het herstellen van de isolatielaag, zonder verwijderen van oude isolatielagen, is niet altijd mogelijk. Wanneer er te veel oude isolatieresten in de spouw aanwezig zijn, is de kans op koudebruggen te groot. De oude resten moeten dan eerst verwijderd worden.
Is er minder dan 2 centimeter ruimte tussen de oude isolatielaag en uw buitenmuur. En bestaat de isolatie uit EPS of PUR? Dan is herstellen van deze isolatielaag niet mogelijk zonder eerst de oude laag te verwijderen. De platen kunnen niet voldoende worden ingedrukt – zoals bij glaswol het geval is - om een mooie, egale isolatielaag te vormen.
Uw oude spouwmuurisolatie herstellen?
Daar helpen we u graag bij. Helmfoam dringt diep door in alle gaten, kieren en naden. Zo ontstaat er een nieuwe isolatielaag, die naadloos aansluit op het oude isolatiemateriaal in uw spouw. Hiermee herstellen we binnen één dag uw oude spouwmuurisolatie.
Bent u benieuwd of het herstellen van uw oude spouwmuurisolatie mogelijk is? Vraag persoonlijk advies aan onze isolatiespecialist.