Koudebruggen, wat zijn het en hoe lost u ze op?
28 oktober 2021 

Koudebruggen, wat zijn het en hoe lost u ze op?

Koudebruggen, slechts weinig mensen weten wat het is. Als u met uw woningisolatie aan de gang gaat kan het gebeuren dat er een koudebrug uw isolatieresultaat flink naar beneden haalt. Dat is natuurlijk zonde van uw investering.

Koudebruggen kunnen in allerlei vormen voorkomen. In feite zijn het onderbrekingen in de isolatie, waardoor warmte kan ontsnappen en kou binnen kan komen. Met goede isolatie wilt u energie besparen. Een koudebrug kost u onnodig veel energie en geld.

In dit artikel leggen we u uit wat koudebruggen zijn en hoe u ze kunt voorkomen of hoe ze opgelost kunnen worden.

Wat is een koudebrug precies?

Een goed geïsoleerde woning heeft een buitenschil die volledig voorzien is van goede isolatie. Dit betekent dat de dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie of bodemisolatie goed op elkaar zijn afgestemd. Op de plekken waar de thermische isolatie niet goed doorloopt spreken we van een koudebrug. Deze koudebruggen zijn zwakke schakels in de isolatieschil, waardoor warmte kan ontsnappen.

Een koudebrug is dus een thermische brug die ontstaat door een onderbreking in de isolatielaag. Op dit punt kan kou gemakkelijk van buiten naar binnen en warmte van binnen naar buiten. Koudebruggen zijn goed te zien met een warmtecamera, maar u kunt ze zelfs met uw hand voelen, bijvoorbeeld op de muur. Een bepaalde plek voelt kouder dan de rest van de muur.

Vaak zijn koudebruggen niet met het blote oog te zien. Ze komen dan ook pas aan het licht op het moment dat er problemen ontstaan, zoals schimmelvorming op de muur.

koudebrug in spouw

Waardoor ontstaan koudebruggen?

Koudebruggen in een spouwmuur ontstaan bijvoorbeeld door specie of bouwafval dat in de spouwmuur achterblijft bij de bouw. Cementbaarden kunnen zo groot zijn dat ze koudebruggen vormen. Er kunnen ook koudebruggen ontstaan op plekken waar vloerplaten tegen de buitenmuur aanlopen of bij de overgang van de muur naar een raam of deur.

Dit zijn allemaal plekken waar een geïsoleerd oppervlak en een slecht of niet geïsoleerd oppervlak samen komen. Op deze plekken gaat warmte verloren en vormt condensatie op de koudere oppervlaktes. Vochtproblemen zijn het gevolg.

Vochtproblemen door koudebruggen

Een koudebrug is niet alleen een plek waar warmte verloren gaat. Het is ook de plek waar een hogere kans op condensatie ligt. Dit betekent vochtplekken en schimmelvorming in uw interieur. Daar zit u natuurlijk niet op te wachten.

Ziet u opeens vochtplekken ontstaan in uw woning? Dan kan het goed dat u te maken heeft met koudebruggen. Vaak ontstaan deze plekken in hoeken, langs raamkozijnen of zomaar midden op de binnenmuur, ter hoogte van de spouwmuurvervuiling. Blijft het probleem langere tijd bestaan dan zal er schimmelvorming optreden. Dit doet uw binnenklimaat natuurlijk geen goed.

Het is daarom goed om, bij het vermoeden van koudebruggen, meteen een isolatiespecialist in te schakelen, voor de problemen erger worden.

Koudebruggen voorkomen

Het beste is natuurlijk om koudebruggen te voorkomen, maar u bent er waarschijnlijk niet bij geweest toen uw woning gebouwd werd. U weet dus niet wat er zich bijvoorbeeld in de spouwmuur bevindt. Daarnaast moet al bij het ontwerp van de woning koudebruggen vermeden worden in de constructie.

Vervuiling in de spouwmuur is een veel voorkomende oorzaak van koudebruggen. Wanneer u spouwmuurisolatie wilt laten aanbrengen is het belangrijk dat er geen vervuiling aanwezig is in de spouw. Deze vervuiling kan koudebruggen veroorzaken. Een goed isolatiebedrijf zal dan ook eerst uw spouwmuur inspecteren en eventuele vervuiling in de spouw verwijderen voor er isolatiemateriaal wordt aangebracht.

Er kunnen ook koudebruggen ontstaan bij het aanbrengen van isolatiemateriaal. Laat daarom de isolatie altijd naadloos op elkaar aansluiten. Leidingen en afvoeren mogen de isolatielaag niet onderbreken. Zorg dat uw complete woningisolatie op elkaar is afgestemd en goed op elkaar aansluit.

“Bij Helmwijk bekijken we uw woningisolatie altijd als één geheel. Wanneer uw woningisolatie goed op elkaar is afgestemd zult u een maximale besparing behalen.”

Koudebrug oplossen

Een koudebrug voorkomen is natuurlijk het beste, maar dit heeft u niet altijd in de hand. Natuurlijk kijkt u uit dat u geen leidingen door de isolatieschil boort of op een andere manier de isolatielaag onderbreekt.

Maar het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat uw woning is voorzien van een gedateerde spouwmuurisolatie. Deze isolatielaag is lang niet zo goed als de huidige isolatiematerialen. Vaak zakt het oude isolatiemateriaal naar beneden in de spouwmuur. Hierdoor ontstaan er plekken in de spouw zonder isolatie.

Het na-isoleren van de spouwmuur is hier de oplossing. De spouwmuur wordt gevuld met een modern isolatiemateriaal, dat de oude laag samendrukt en de hele muur netjes vult. Er ontstaat een egale isolatielaag in de muur, met een veel hogere isolatiewaarde.

Twijfelt u of uw woningisolatie goed op elkaar is afgestemd of denkt u last te hebben van koudebruggen? Vraag de ervaren isolatiespecialist van Helmwijk om uw woning te inspecteren. 

Reactie plaatsen