Aardgasvrij wonen is de toekomst. Toch staan er nog maar weinig huiseigenaren te springen om hun trouwe cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Ergens begrijpelijk, want de verhalen rond warmtepompen zijn niet allemaal even positief. Vooral huizen met zeer goede isolatie zijn geschikt voor verwarming met een warmtepomp.
Hoe zit dit nu precies en is het mogelijk om een warmtepomp te plaatsen als uw woning nog niet optimaal geïsoleerd is. Kunt u gebruik blijven maken van uw normale radiatoren? Wat is de beste keus voor het milieu én uw portemonnee?
Isoleren en warmtepomp
Uw woning van goede isolatie voorzien is altijd een slimme keus. Hoe beter uw isolatie, hoe minder energie u nodig heeft om uw woning aangenaam warm te houden. Dat ziet u terug op uw energierekening. Uw maandelijkse lasten gaan omlaag. Dat is natuurlijk altijd goed.
Wanneer u uw woning wilt verwarmen met een warmtepomp is het belangrijk dat de woning op lage temperatuur verwarmd kan worden. Hoe lager de temperatuur in het verwarmingssysteem kan zijn, hoe beter de warmtepomp kan presteren. Vloer- of wandverwarming zijn daardoor ideaal om uw woning op lage temperatuur te verwarmen.
Goede isolatie is bij verwarmen op lage temperatuur nog belangrijker. U wilt dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Alle warmte die uw warmtepomp produceert, wilt u in de leefruimte vasthouden.
Goede isolatie = goedkopere warmtepomp
Warmtepompen zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de energievraag kiest u een warmtepomp die uw woning kan verwarmen. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor een te grote warmtepomp. Daarom wilt u eerst uw energieverbruik naar beneden krijgen. Dit doet u vooral met goede woningisolatie.
Kunt u uit de voeten met een kleinere warmtepomp dan kan deze worden aangesloten op uw standaard elektriciteitsaansluiting. In veel woningen is dit 3x25A. Wilt u van het gas af en gaat u elektrisch koken en een flinke warmtepomp aansluiten in een woning die niet voldoende is geïsoleerd?
Grote kans dat uw elektra aansluiting moet worden uitgebreid. Dit brengt niet alleen eenmalige installatiekosten met zich mee, ook de jaarlijkse kosten van de aansluiting gaan omhoog. De besparing die u hoopte te bereiken met een warmtepomp bent u op deze manier weer kwijt.
Verduurzamen in de juiste volgorde
Verduurzamen staat bij steeds meer mensen hoog op de agenda. Wilt u dit goed aanpakken dan is isoleren een van de eerste stappen die u wilt nemen. Theoretisch zijn woningen gebouwd na 2000, met energielabel A of B en zelfs sommige oudere woning met energielabel C, al geschikt om te verwarmen met een hybride warmtepomp.
Toch wilt u niet meer warmte opwekken dan nodig is. Met een warmtepomp gebruikt u geen gas om te verwarmen, maar er is wel energie nodig om hem te laten werken. Onnodig warmte laten ontsnappen is zonde van de energie. U vult tenslotte ook niet uw bad wanneer de stop er maar half in zit. Laat geen energie onnodig wegstromen. Of uw woning nu verwarmd wordt door een cv-ketel of warmtepomp, minder warmteverlies leidt hoe dan ook tot lagere energiekosten en een hoger wooncomfort.
Aandachtspunten warmtepomp
U wilt een warmtepomp kiezen die bij uw woning en wensen past. Die de goede capaciteit levert; niet te veel en niet te weinig. Voor een volledig elektrische warmtepomp is zeer goede woningisolatie onmisbaar. Is uw woning matig geïsoleerd? Kies dan voor een hybride waterpomp. U kunt dan nog niet van het gas los, maar gaat wel veel minder gas verbruiken. Alleen als het heel koud is, zal de cv-ketel bijspringen.
In veel gevallen is het technisch gezien mogelijk om een woning met energielabel A, B of C zonder aanpassingen te verwarmen met een warmtepomp. Om de warmtepomp zo efficiënt mogelijk te laten werken is goede isolatie nodig.
Bent u benieuwd hoe goed de isolatie van uw woning is? Vraag het de isolatiespecialist van Helmwijk bv. Wij denken graag met u mee en geven u persoonlijk advies op maat.