Verminder uw stookkosten in 10 stappen
20 december 2017 

Verminder uw stookkosten in 10 stappen

De stookkosten van uw woning kunnen een flinke kostenpost zijn. Maar door slim met energie om te gaan kunt u uw stookkosten fors verlagen. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen.
Kleine aanpassingen en goede investeringen maken een wereld van verschil.

Stap 1: Stookkosten verlagen, door warmte binnen te houden

Het klinkt logisch, hoe meer warmte u binnen houdt, hoe minder uw verwarming hoeft te werken. Een belangrijke stap in het verlagen van uw stookkosten is dan ook ervoor te zorgen dat er niet onnodig veel warmte verloren gaat. Het plaatsen van tochtstrips bij deuren en ramen, een borstel voor de brievenbus in uw deur, alle kleine beetjes helpen.

U zou ervan versteld staan als u weet hoeveel warmte er ongemerkt uw woning verlaat. Slecht of niet geïsoleerde vloeren, spouwmuren en daken zijn een grote bron van warmteverlies.

Stap 2: Vloerisolatie helpt stookkosten verlagenDroCom Bodem isolatie betonnen vloer

Goede vloerisolatie zal altijd een besparing opleveren op uw energiekosten. Het is geen ingrijpende verbouwing, afhankelijk van de grootte van uw woning is het binnen één dag te realiseren.
Het isoleren van uw vloer geeft een grote comfort verbetering. Warmere voeten geven u een aangenaam gevoel en u zult elk jaar besparen op uw stookkosten.

Stap 3: Spouwmuurisolatie voorkomt warmteverlies

Vooral in oudere panden is het toepassen van spouwmuurisolatie zeer lonend. De holle wanden voorzien van een goede laag isolatiemateriaal levert u elk jaar een mooie besparing op uw stookkosten.
Zelfs spouwmuren die al geïsoleerd zijn met oude isolatiematerialen zijn goed na te isoleren waardoor er nog minder warmteverlies optreed.

Stap 4: Dakisolatie houdt uw warmte binnendakisolatie

Warmte stijgt en daarom is dakisolatie een zeer goede manier om uw stookkosten te verlagen. Heeft u een zolder die u niet als woonruimte gebruikt? Dan is het zelfs aan te raden de warmte al eerder tegen te houden door zoldervloerisolatie toe te passen. Hoe eerder u de warmte in uw woning tegen houdt, hoe beter. Ruimten verwarmen die u niet bewoont is niet nodig en zonde van de energie.

Stap 5: Verwarm uw woning, niet uw buitenmuur

Radiatoren stralen naar alle kanten warmte uit. Dus ook naar uw muur. Vooral gevels zonder isolatie zullen veel warmte op deze manier verloren laten gaan. Een goedkope en simpele manier om dit te voorkomen is het plaatsen van radiator folie. De folie weerkaatst de warmte uw woning in. Dit levert u een veel effectievere manier van verwarmen op.

Stap 6: Voorkom warmteverlies, isoleer uw leidingen

De leidingen van uw verwarming en warm water verliezen veel warmte voor ze bij hun bestemming aankomen. Zolang deze warmte in uw woning blijft is dat niet zo erg. Maar deze leidingen lopen ook vaak onder uw vloer. Dat is geen plek die u wilt verwarmen. Voorkom dat warmte verloren gaat en voorzie uw leidingen van isolatie. Dit kan u per jaar wel 10 m3 aardgas besparen.

Stap 7: Verwarm alleen ruimten die u gebruikt

Door alleen die ruimten te verwarmen waar u bent kunt u veel stookkosten besparen. Sluit de deuren van ruimten waar u niet hoeft te zijn en zet eventueel de verwarming uit. De warmte die geproduceerd wordt zal op deze manier effectief de ruimtes verwarmen waar u de warmte ook echt nodig heeft. U kunt er zelfs voor kiezen een mobiele verwarming te plaatsen die u alleen aan zet in bijvoorbeeld uw werkkamer, als er in de rest van het huis niemand aanwezig is.

Stap 8: Uw stookkosten drastisch verlagen? Stook een graadje lager!Thermostaat

Al is het maar één graadje, het effect op jaarbasis telt flink door. Door overdag de verwarming één ,of twee, graadje(s) lager te zetten kunt u op jaarbasis echt verschil maken in uw stookkosten.

Bang dat u het koud krijgt? Trek die lekkere dikke trui aan en leg een fijn dekentje op de bank. Een graadje lager stoken is niet alleen goed voor uw eigen portemonnee, ook het milieu zal u dankbaar zijn.

Er komen steeds slimmere thermostaten op de markt. Sommige zijn zelfs op afstand te bedienen. Maar ook als u een oude thermostaat heeft kunt u eenvoudig een hoop geld besparen.
Door ’s nachts, en ook als u voor wat langere tijd afwezig bent, de thermostaat laag te zetten staat uw verwarming niet onnodig te branden. Dat levert u een flinke besparing op!

Stap 10: Laat uw CV ketel regelmatig onderhouden

Een goed onderhouden CV ketel presteert optimaal. En daarmee ook het meest energiezuinig. Zorg er daarom voor dat u de CV ketel regelmatig laat onderhouden en nakijken, één keer per jaar is echt wel nodig.
Zorg ook altijd dat de waterdruk op pijl is en er geen lucht in de leidingen zit. Plaats een automatische ontluchter als deze nog niet aanwezig is. Hiermee verhoogt u het rendement van uw verwarmingssysteem.

Besparen op uw stookkosten zonder dat u daar omkijken naar heeft?

Besparen op de stookkosten kan de nodige aanpassingen vragen binnen het gezin. De deuren sluiten, de verwarming laag zetten als de laatste vertrekt en toch die trui pakken in plaats van de verwarming hoger zetten.

Energiebesparing zonder dat u daar omkijken naar heeft doet u door uw huis goed te isoleren. Deze eenmalige investering zorgt voor een jaarlijkse besparing op uw stookkosten, jaren lang! Wilt u weten wat er nog te verbeteren is aan de isolatie van uw woning? Een van onze isolatiedeskundigen komen graag bij u kijken. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u precies vertellen welke isolatie uw woning nodig heeft. Neem daarom gerust contact op voor passend advies.

Reactie plaatsen