De invloed van het klimaatakkoord op uw woning
01 februari 2022 

De invloed van het klimaatakkoord op uw woning

In het klimaatakkoord staan allerlei maatregelen die we in Nederland willen nemen om de wereldwijde klimaatverandering te beperken. Huizeneigenaren spelen hierin een belangrijke rol, want woningen moeten zuiniger en duurzamer worden om de CO2-uitstoot te verminderen.

Het klimaatakkoord ligt al sinds 2019 op tafel en ondertussen worden alle nieuwbouwhuizen gebouwd met extreem goede isolatie en een aardgasaansluiting is niet meer aanwezig. Als het klimaatakkoord gehaald wordt zullen alle woning in Nederland uiterlijk in 2050 van het gas los gaan. Er is dan geen aardgas meer nodig om te koken of verwarmen.   

Dit is een ambitieus plan, dat niet voor elke woning even makkelijk haalbaar is. Natuurlijk is de klimaatverandering een goede reden om hier vol voor te gaan. Daarnaast wil de overheid ook stoppen met aardgaswinning in Groningen, wat veel leed door aardbevingen zal voorkomen.

Bijkomend voordeel voor u: een minder hoge energierekening en een comfortabelere woning.

Geen gasaansluiting meer in uw woning?

In het klimaatakkoord is ‘van gas los’ gaan een van de speerpunten. In veel Nederlandse woningen wordt aardgas gebruikt om te koken. Dit is vrij eenvoudig te vervangen door een elektrische kookplaat. Zeker in combinatie met zonnepanelen, waarmee u uw eigen stroom levert.

Het verwarmen van de woning wordt over het algemeen gedaan met een Cv-ketel, die wordt gestookt met aardgas. Dit is minder eenvoudig te vervangen. Uw woning verwarmen met een warmtepomp of centraal vanuit een warmtenet is niet zomaar mogelijk. De aanvoerwarmte is een stuk lager dan u gewend bent van uw Cv-ketel. De kans is dan ook groot dat uw woning niet meer aangenaam warm gestookt kan worden met deze duurzame warmtebronnen.

Zo’n 7 miljoen woningen over laten stappen op een andere warmtebron is een hele opgaaf. Daarom stimuleert de overheid en de gemeenten huizeneigenaren om hun huis stapsgewijs klaar te maken voor de toekomst. Een verhuizing, verbouwing of renovatie is hiervoor een logisch moment.

Klimaatakkoord invloed op uw woning

Alternatief voor verwarmen met aardgas

Uw gemeente zal uiterlijk eind 2021 hun plan ‘transitievisie warmte’ klaar hebben. Hierin is terug te vinden welke wijk wanneer verduurzaamd gaat worden en welke wijken als eerste van het gas af gaan. Er zullen warmtenetten worden aangelegd waar goed geïsoleerde woningen op aangesloten kunnen worden. Een centrale verwarmingsketel is dan niet langer nodig.

Voor u op een warmtenet aangesloten kan worden, zal uw woning eerst geschikt moeten zijn. Alleen als uw woning voldoende geïsoleerd is, kan u uw woning verwarmen met de lage temperatuur die u binnenkrijgt uit het warmtenet.

Wie gaat deze verduurzaming betalen?

De maatregelen die vastgelegd zijn in het klimaatakkoord zijn ambitieus en prijzig. Wie gaat dit betalen? Het uitgangspunt in het klimaatakkoord is ‘woonlastenneutraliteit’. U investeert bijvoorbeeld in woningisolatie, uw energierekening daalt, waardoor u elke maand geld overhoudt. Hierdoor verdient u als vanzelf uw investering terug. Afhankelijk van de toegepaste maatregel heeft u binnen enkele jaren uw investering er weer uit.

Als extra stimulans helpt de overheid en diverse gemeenten door subsidies aan te bieden. Hierdoor heeft u uw investering nog sneller terug. Heeft u op dit moment geen budget voor ingrijpende verduurzaming? Er zijn financieringen in het leven geroepen tegen lage rentes, speciaal voor groene maatregelen.   

Ondertussen wordt aardgas steeds duurder en gaat de belasting op stroom omlaag. Zo wordt u nog meer gestimuleerd om met goede isolatie uw woning energiezuiniger te maken en minder aardgas te verbruiken.

Klimaatakkoord

Verduurzamen? Begin met isoleren

Uw energieverbruik omlaag brengen? Woningisolatie is de eerste stap. Een duurzame woning beschikt over goede isolatie die aan de standaard voor woningisolatie voldoet. Daarmee is uw woning toekomstbestendig en kunt u zonder problemen overstappen op een duurzame warmtebron zodra deze beschikbaar komt.

Het isoleren van uw woning vraagt een relatief beperkte investering, die u er binnen een paar jaar uit heeft. U kunt meteen gaan genieten van een aangenaam, comfortabel en gezond binnenklimaat. Terwijl uw energierekening duidelijk lager is dan voorheen. Daarom is het voor huizenkopers interessant om kort na de aankoop te laten isoleren. Zeker omdat voor duurzame maatregelen een hogere hypotheek aangevraagd kan worden. Normaal mag u maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wilt u bijvoorbeeld de woningisolatie aanpakken? Dan mag u tot 106% van de woningwaarde lenen.

Na het isoleren van uw woning is het installeren van zonnepanelen een mooie volgende stap. Ook een zonneboiler helpt u uw gasverbruik te verminderen Bent u van plan meer ingrijpende maatregelen te nemen, zoals een warmtepomp? Kijk eerst even wat de gemeente voor plannen heeft liggen. Wellicht krijgt u straks een aansluiting op een warmtenet aangeboden.  

Het klimaatakkoord voorziet een duurzame toekomst. Doet u mee? Begin met het isoleren van uw woning. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.


Reactie plaatsen