Energietransitie, wat houdt dat voor u in?
De energietransitie, we horen er steeds meer over, maar wat houdt dit voor u en uw woning in? In het klimaatakkoord uit 2019 hebben we afgesproken dat in 2050 alle woningen in Nederland van gas los moeten zijn. Ons land wordt CO2 neutraal. We moeten daarvoor overschakelen van fossiele brandstof naar volledig groene energie. Aardgas, kernenergie en steenkool behoren daarmee tot het verleden.
Het jaar 2050 klinkt nog ver weg. Het is ook nog niet direct nodig dat u heel uw woning ombouwt tot energieneutraal huis, maar het kan nooit kwaad om u er alvast in te verdiepen. Sommige stappen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker voor uw eigen portemonnee en wooncomfort.
In dit artikel vertellen we u wat de energietransitie inhoudt en wat u ervan kunt verwachten. Natuurlijk laten we ook zien hoe u zelf kunt profiteren van deze omschakeling.
Wat is de energietransitie?
De energietransitie is een overgang waarbij we onze energievoorziening structureel anders aan gaan pakken. Duurzame energie wordt de belangrijkste bron van energie. Om dit werkelijkheid te laten worden kijken we ook naar energiebesparing en energieopslag.
Dat het milieu en een leefbare aarde de belangrijkste reden is voor de energietransitie was u waarschijnlijk al duidelijk. Fossiele brandstoffen zijn schadelijk voor het milieu. We stoten gigantische hoeveelheden broeikasgassen uit, waardoor de aarde steeds verder opwarmt.
De gas- en oliereserves worden langzaam uitgeput. Daarnaast is het fijnstof, wat vrijkomt door de verbranding van kolen, hout en afval, erg ongezond voor mensen. Elk jaar veroorzaakt luchtvervuiling miljoenen doden, wereldwijd.
Wat moet u doen tijdens de energietransitie?
We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft over de energietransitie en dat is ook niet vreemd. Hoe gaat u bijvoorbeeld uw woning verwarmen zonder aardgas? Gelukkig kunt u veel hulp verwachten van de overheid en uw gemeente. Zij zullen de overstap naar een aardgasvrij Nederland begeleiden.
Uw gemeente zal kijken welke wijk er op welk moment van het gas af kan en wat er als alternatief geboden gaat worden. Hierbij wordt vooral gekeken naar wat technisch mogelijk is. Al in 2021 moet elke gemeente een plan hebben, waarin voorstellen staan hoe er in de woningen aardgasvrij gekookt en verwarmt kan worden.
Op dit moment merkt u dus nog weinig van de energietransitie. Dit wordt voornamelijk geregeld door uw gemeente, tenzij de wijk waarin u woont wordt aangewezen als aardgasvrije proeftuin.
De energietransitie, stap voor stap
2050 klinkt ver weg, maar de tijd gaat snel. Van gas loskomen is nog niet zo makkelijk, dit heeft grote gevolgen voor het gas- en elektranetwerk onder de grond. Diverse bedrijven zijn hard bezig om het energienet van de toekomst te bouwen, zodat u straks van betaalbare, duurzame energie kunt genieten. Stap voor stap wordt de energietransitie uitgevoerd:
- In 2019 werd het klimaatakkoord in Parijs getekend.
- Eind 2021 moeten alle gemeenten in Nederland een plan klaar hebben liggen.
- Vanaf 2022 zullen gemeenten per wijk hun plan gaan uitrollen.
- In 2030 moeten zo’n 1,5 miljoen bestaande woningen al van het gas los zijn.
- Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn.
Wanneer u van gas los gaat
Is uw woning klaar om van gas los te gaan? Dan zal de gasaansluiting in uw woning moeten worden verwijderd. De leidingen, gasmeter en gaskraan wordt professioneel gedemonteerd. Laat deze werkzaamheden over aan een vakman, dit is veiliger en beter voor het milieu.
Het kan ook zijn dat uw gemeente een alternatief gaat aanbieden voor aardgas, wat ook geleverd wordt via het gasnet. Wacht daarom met het weghalen van de gasaansluiting in uw woning tot u zeker weet wat het alternatief gaat worden in uw gemeente en wijk. Zo voorkomt u dubbele kosten voor het weghalen en opnieuw aanbrengen van de gasaansluiting in uw woning.
Zelf aan de slag met de energietransitie
Om de overstap straks makkelijker te maken, kunt u zelf al een aantal stappen zetten. Hoe minder energie u verbruikt, hoe makkelijker u dit op kunt vangen met duurzame energie. Zonnepanelen nemen een groot deel van uw energieverbruik voor hun rekening. Heeft u er genoeg staan, dan zullen ze zelfs meer stroom leveren dan u verbruikt. Hier krijgt u nu nog geld voor terug, of dit in de toekomst ook zo blijft is nog de vraag. Zorg er daarom voor dat u uw eigen verbruik dekt en niet te veel gaat terugleveren.
Door elektrisch te gaan koken neemt u nog een gasverbruiker weg uit uw woning. Daarnaast kunt u de verwarming een graadje lager zetten en korter gaan douchen. Daarmee zult u nog meer energie besparen.
Let er wel op dat uw elektriciteitsaansluiting deze grotere vraag aankan. Wanneer u zonnepanelen, een warmtepomp en elektrisch koken toepast in uw woning bestaat de kans dat u meer van uw aansluiting vraagt dan op dit moment mogelijk is. U zult dan uw elektriciteitsaansluiting moeten verzwaren.
Uw woning verwarmen zonder gas?
Meteen helemaal van het gas af is een grote stap, dat gaat niet zomaar. Wel kunt u een hybride warmtepomp plaatsen. Dit verwarmingssysteem werkt samen met uw gas cv-ketel. Doordat een hybride warmtepomp op elektriciteit werkt, zult u veel gas besparen. De warmtepomp zorgt voor het verwarmen van uw woning, terwijl de cv-ketel het warm water in de keuken en badkamer regelt. Is het echt heel koud, dan zal de cv-ketel bijspringen om uw woning op de gewenste temperatuur te brengen. Bijkomend voordeel, u kunt een hybride warmtepomp ook inzetten om in de zomer uw woning te koelen.
Helemaal van gas los komt u niet met dit systeem. Daarnaast zal uw woning aan een aantal eisen moeten voldoen om met dit systeem te kunnen werken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat uw woning is voorzien van goede vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Alleen dan kan dit systeem genoeg warmte leveren. Zonder goede isolatie zal de cv-ketel vaak moeten bijspringen, waardoor uw besparing nihil zal zijn.
Een hybride warmtepomp verbruikt elektriciteit. Een goed ontworpen en geïnstalleerd systeem zal altijd een kostenbesparing opleveren. Uw besparing is uiteraard nog hoger als u uw elektriciteit zelf kunt opwekken met zonnepanelen.
De warmtepomp werkt het beste in combinatie met lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming. Een goede test is uw cv-watertemperatuur instellen op 40 tot 50 graden. Kan de cv uw woning bij een buitentemperatuur van 0 tot 10 graden warm houden? Dan is uw woning geschikt voor een hybride warmtepomp.
Frisse lucht en warmteterugwinsysteem
Ventileren is belangrijk, maar als u middenin de winter uw ramen open zet is uw duur gestookte warmte snel weg. Met een warmteterugwinsysteem heeft u frisse lucht in huis, zonder de warmte kwijt te raken. Dit ventilatiesysteem gebruikt de warmte die uw huis verlaat om de frisse lucht van buiten alvast op te warmen. Dit werkt energiebesparend en u heeft toch frisse lucht in huis.
Woningisolatie voor soepele energietransitie
Waar we naartoe willen zijn CO2-neutrale woningen of in ieder geval zeer energiezuinige woningen. Denk bijvoorbeeld aan nul-op-de-meter huizen, bijna energieneutrale gebouwen en ‘van gas los’. Bij het bouwen van nieuwbouwwoningen wordt hier al rekening mee gehouden, waardoor er steeds meer energiezuinige woningen komen. Maar ook de bestaande huizen moeten duurzamer en energiezuiniger worden.
De eerste stap hierin is woningisolatie. Zolang uw duur gestookte warmte via uw vloer, muren en dak weer verdwijnt wordt uw woning er niet zuiniger op. Zorg er daarom voor dat uw vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie zo goed mogelijk is.
Na-isoleren is vaak mogelijk
Ook wanneer uw woning al geïsoleerd is bij de bouw, kan het vaak beter. Vanaf het moment dat isolatie werd aangebracht tijdens de bouw van een woning is er veel veranderd. De isolatiematerialen van tegenwoordig zijn niet meer te vergelijken met toen. Niet alleen is de isolatiewaarde nu veel hoger, ook de duurzaamheid van het materiaal is enorm verbeterd. Veel oude spouwmuurisolatie is door de tijd heen ingezakt en heeft zijn isolatiewaarde daardoor grotendeels verloren.
Gelukkig is hier een oplossing voor. Wij hebben een uniek isolatiemateriaal, wat uitermate geschikt is voor het na-isoleren van jaren ’70, ’80 en ’90 woningen. Helmfoam herstelt en verbetert uw oude spouwmuurisolatie. Uw huidige isolatie kan gewoon blijven zitten. Helmfoam vult eenvoudig en snel de hele muur, waardoor er een egale isolatielaag ontstaat. De oude isolatielaag wordt gecomprimeerd, waardoor uw hele spouwmuur van een nieuwe isolatielaag kan worden voorzien.
Ga vandaag al aan de slag met de energietransitie
Natuurlijk kunt u wachten op de eerste berichten van uw gemeente, maar u kunt ook vandaag al aan de slag met uw eigen energietransitie. Isoleren van uw woning is altijd een goed idee. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor uzelf. Uw woning wordt een aangename plek die heerlijk warm aanvoelt in de winter en in de zomer langer koel blijft. Daarnaast zal goede isolatie u een mooie besparing op uw energierekening laten zien.
Wilt u in de toekomst eenvoudig van het gas los? Begin dan vandaag al stap voor stap uw woning aardgasvrij te maken. Met de volgende zes stappen maakt u uw woning klaar voor de toekomst:
- Verdiep u in de huidige isolatie van uw woning. Kan het beter?
- Zorg dat de isolatie van uw woning optimaal is, laat na-isoleren waar mogelijk.
- Hoe is uw ventilatie geregeld? Verbeter dit systeem waar mogelijk.
- Kies lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming, zodat u klaar bent voor duurzame verwarming.
- Ga over op elektrisch koken.
- Vervang uw cv-ketel door een duurzame verwarmingsoplossing.
Heeft u vragen over het energiezuinig maken van uw woning of over het verbeteren van uw isolatie? Bij Helmwijk bent u aan het juiste adres voor al uw woningisolatie. Wij voorzien u graag van persoonlijk advies, waarmee u zoveel mogelijk rendement uit uw woning kan halen. Neem vrijblijvend contact op met onze isolatiespecialisten.