Hoe werkt een nul op de meter woning?
De nul op de meter woning wordt steeds populairder. Meestal horen we deze term voorbij komen in nieuwbouwprojecten, maar ook bij bestaande bouw is het mogelijk om uw verbruik tot nul te reduceren. Dit vergt goede voorbereiding en planning. We spreken dan van een energieneutraal huis.
Duurzaam wonen is de droom van steeds meer woningbezitters. In een nul op de meter woning wekt u zelf de energie op die u verbruikt voor verwarming, warm water, ventilatie en andere apparaten. Een nul op de meter woning verbruikt in een heel jaar net zoveel energie als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. Vaak kunt u zelf deze energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen en een warmtepomp. Een gasaansluiting is er meestal niet meer.
Zoals de term al doet vermoeden levert een nul op de meter woning u een grote besparing op de kosten voor energie. Uw energierekening wordt teruggebracht tot enkele tientjes per jaar of zelfs helemaal nul. De woonlasten zullen ook de komende jaren blijven stijgen, een nul op de meter woning is daarom erg aantrekkelijk.
Hoe ziet een nul op de meter woning eruit?
Als u de ambitie heeft om uw woning te verbouwen tot een nul op de meter woning wilt u een helder beeld krijgen van wat een nul op de meter woning nu eigenlijk is. Hoe moet u een nul op de meter woning voor u zien?
Zelf de nodige energie opwekken is het streven in deze woning. Daarom ziet u op het dak van deze woningen zoveel mogelijk zonnepanelen terug. De woning en het tapwater worden verwarmd door een warmtepomp die zijn warmte uit de aardbodem of buitenlucht haalt. Een nul op de meter woning is zoveel mogelijk luchtdicht, zodat de warmte niet verdwijnt door tocht. Frisse buitenlucht wordt de woning ingebracht met een warmteterugwinsysteem, die de warme lucht in huis mengt met frisse lucht.
Goede isolatie is onmisbaar om dit hele systeem te laten werken. Met goede isolatie geniet u in de zomer van een koel huis en in de winter blijft het aangenaam warm. Op deze manier wordt er geen gas gebruikt en kan uw woning van het gas los.
Bestaande woning naar nul op de meter
Wilt u uw bestaande woning omtoveren tot een nul op de meter woning? Dat kan. Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Elke woning die na 2020 gebouwd wordt zal een nul op de meter woning worden. Deze woningeigenaren betalen vrijwel niets meer voor hun energie.
Om een bestaande woning om te bouwen naar nul op de meter woning is het belangrijk dat u niet langer van gas afhankelijk bent. U zult dus op een andere manier uw woning moeten verwarmen en warm water aanmaken voor wassen en douchen.
De belangrijkste stap richting een nul op de meter woning is het isoleren van uw dak, vloer en spouwmuren. Daarnaast is een investering in zonnepanelen slim, om uw eigen energie op te wekken.
Met deze stappen realiseert u uw eigen nul op de meter woning:
Stap 1: Zonnepanelen
De eerste stap naar een nul op de meter woning zijn zonnepanelen. U zult op de een of andere manier zelf de energie moeten opwekken die u verbruikt. Zonnepanelen besparen u geld op de elektriciteitskosten en zijn duurzaam. Stem het aantal panelen af op uw verbruik.
Natuurlijk kan het zijn dat uw dak niet optimaal ligt om zonnepanelen te plaatsen. Of dat u in een gemeenschappelijk gebouw woont, waardoor u geen dak tot uw beschikking heeft. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om mee te doen met een zonnestroomproject. Hierbij sluit u aan bij een bestaand project of u zet zelf een project op met uw medebewoners. De stroom die opgewekt worden door ‘uw’ zonnepanelen wordt van uw energierekening af gehaald. Let erop dat het alleen gaat om de prijs voor stroom, niet de energiebelasting.
Dit soort projecten kunnen bij u in de buurt worden opgezet. U kunt dan vaak nog profiteren van extra voordeel op de belasting die u betaalt over uw elektriciteit. Voorwaarde is wel dat uw energie opgewekt wordt binnen de ‘postcoderoos’.
Dit soort initiatieven worden ook opgezet met windmolens. Hierbij krijgt u een stukje van de opbrengst van een windmolen.
Stap 2: Stop met koken op gas
Zeker wanneer uw woning voorzien is van voldoende zonnepanelen is koken op elektra erg interessant. Koken op inductie heeft de voorkeur, omdat het enorm energie-efficiënt is. Alleen de bodem van de pan wordt verhit, zo gaat er geen energie verloren. Ook een keramische kookplaat is een flinke stap in de goede richting.
Stap 3: Isoleer uw woning
Bij een nul op de meter woning is het de bedoeling dat u straks geen geld meer kwijt bent aan uw energierekening. Een slecht geïsoleerd huis kan per jaar tot wel € 1400,- extra kosten aan energie. Daarom is goede woningisolatie onmisbaar als u serieus aan de slag wilt met een energieneutrale woning.
Zelfs in woningen waar bij de bouw al isolatiemateriaal is aangebracht, kan het vaak nog beter. De isolatiematerialen van nu moeten aan veel hogere eisen voldoen dan vroeger. Daardoor is er vaak veel winst te behalen met na-isoleren. Laat daarom altijd uw vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie nakijken door een isolatiespecialist. Dan weet u zeker of hier nog winst te behalen is.
Vergeet daarnaast ook niet om tochtplekken na te kijken en verhelpen. Ramen en deuren kunnen soms flink tochten. Zonde, want daardoor gaat uw duur gestookte warmte verloren. Loop daarom al uw deuren en ramen na en monteer tochtstrips waar nodig.
Een ander punt in uw woning zijn de ramen. Slecht of oud dubbelglas is veel minder isolerend dan nieuw HR+++ glas. Kies minimaal voor HR++ glas, wanneer u uw ramen gaat vervangen.
We zien ze steeds meer, groene daken op een plat dak of uitbouw. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar werkt ook isolerend. Een groendak houdt de warmte van de zon buiten in de zomer, maar ook de kou buiten in de winter. Daardoor bespaart u zowel op de airco- als de stookkosten.
Isoleren zonder spouwmuur
In hele oude woningen is nog geen spouwmuur aanwezig of er is een hele smalle spouwmuur. Buitenmuren van oudere huizen zijn hierdoor een grote verliespost als het gaan om warmte. Ook hier is het mogelijk om op uw energiekosten te besparen. Door een voorzetwand te plaatsen aan de binnenkant van uw muur komt er ruimte voor isolatiemateriaal. Dit wordt geplaatst tussen de buitenmuur en de voorzetwand. Zo kunt u toch energie besparen.
Pak de isolatie goed aan
Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de besparing zal zijn. Een dikkere laag kost meestal nauwelijks meer, maar uw besparing zal wel flink hoger zijn. Laat daarom een zo dik mogelijke laag plaatsen, zodat u minder energie zelf op hoeft te wekken. De isolatiewaarde is hierbij van belang:
• Vloerisolatie: een Rc van minimaal 5,0 (m2K/W)
• Gevelisolatie: een Rc van minimaal 4,5
• Dakisolatie: een Rc van minimaal 6,0
Deze waardes zijn niet in elke woning haalbaar. Wij gaan altijd voor de hoogst mogelijke besparing, zodat u toch zoveel mogelijk energieneutraal kunt worden.
Vergeet niet om goed te blijven ventileren. In een goed geïsoleerd huis is ventilatie extra belangrijk. Daarom zien we in energie neutrale woningen vaak energiezuinige ventilatiesystemen terug.
Stap 4: Helemaal van gas los
In veel nul op de meter woningen is geen gasaansluiting meer te vinden. Helemaal van gas los zou daarom uw uitgangspunt moeten zijn. Wanneer u elektrisch kookt zult u alleen nog gas gebruiken voor uw centrale verwarming. Daar is dus nog een punt waaraan gewerkt moet worden.
Een nul op de meter woning wordt voorzien van groene energie, bijvoorbeeld uit zonnepanelen. Door uw verwarmingssysteem en warm water voorziening ook elektrisch te voeden kunt u een nul op de meter woning realiseren.
Een warmtepomp haalt de warmte uit natuurlijke bronnen, zoals aardwarmte of de buitenlucht. De warmtepomp zet dit om in warmte die voor uw woning gebruikt kan worden. Hiervoor is alleen elektriciteit nodig, die u zelf op kunt wekken met uw zonnepanelen.
Wilt u meer weten over de overstap naar de warmtepomp? Lees dan onze blog “De waterpomp, is uw woning er klaar voor?”
Is een nul op de meter woning haalbaar?
Helemaal geen energierekening meer, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. In de praktijk komt het niet heel vaak voor dat woningeigenaren echt nul euro kwijt zijn aan hun energierekening. U zult hiervoor niet alleen aanpassingen aan uw woning moeten doen, maar ook aan uw gedrag. Ga spaarzaam om met warm water en zet de verwarming niet te hoog.
Tijdens een hele koude winter is het bijna niet haalbaar om op nul te blijven en zal er soms wat extra elektriciteit uit het energienet gehaald moeten worden. De warmtepomp heeft het moeilijker om uw woning warm te houden en uw zonnepanelen krijgen minder zon te zien in de winter. Toch kunt u nog steeds genieten van een extreem lage energierekening.
U zult merken dat uw zonnepanelen in de zomer meer energie leveren dan nodig, terwijl het in de winter precies andersom is. De teveel geleverde energie gaat terug het net in. Zo kunt u de opgewekte en verbruikte stroom over het hele jaar tegen elkaar wegstrepen. Dit komt door de salderingsregeling die op dit moment nog geldig is. In de toekomst wordt deze regeling gewijzigd, waardoor eigenaren van een nul op de meter woning alsnog een energierekening kunnen krijgen.
Hoe dan ook zult u in een goed geïsoleerde ‘nul op de meter woning’ veel comfort ervaren en geniet u van een zeer lage energierekening.
Wij helpen u graag uw woning voorbereiden met optimale isolatie van uw vloer, spouwmuren en dak. Onze isolatiespecialisten komen graag uw woning inspecteren en voorzien u van persoonlijk advies. Wij gaan altijd voor maximale besparing, ontdek hoeveel u kunt besparen met isolatie.