Isoleren aanbouw? Zo wordt uw aanbouw toekomstbestendig

Goede isolatie past u bij voorkeur meteen toe wanneer u de aanbouw plaatst. Een veelgemaakte fout tijdens het zetten van een aanbouw is namelijk te weinig aandacht geven aan de isolatie. Een niet effectieve vorm van isolatie of het verkeerd aanbrengen van de isolatielaag zorgt later voor problemen. En die zijn achteraf niet altijd even eenvoudig op te lossen.

Uw woning voorzien van een aanbouw is ideaal wanneer u meer ruimte nodig heeft. Maar wat komt er allemaal kijken bij het plaatsen van een aanbouw? Wanneer u besluit een aanbouw te plaatsen, zijn er regels waar u zich aan moet houden. De energieprestatie-eisen zijn er niet alleen voor de nieuwbouw, maar er gelden ook eisen voor verbouwingen en renovatie. Deze wettelijke eisen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit.

Natuurlijk wilt u in deze tijd uw aanbouw van goede isolatie voorzien. U kunt tenslotte veel geld besparen wanneer uw aanbouw goed geïsoleerd is.

Richtlijnen isolatie aanbouw

Uw woning is waarschijnlijk al voorzien van isolatie. Hoe goed uw woning geïsoleerd is, hangt af van het bouwjaar. De isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in Rc-waarde. Isolatie had in het verleden een vrijblijvend karakter. Tegenwoordig zijn de eisen veel strenger. Er moet zuiger met energie worden omgesprongen en duurzaamheid staat hoog op de agenda.

In het Bouwbesluit staan richtlijnen die als harde eis worden aangehouden bij het bouwen van nieuwe woningen, maar die ook gelden voor het renoveren van bestaande woningen.

De richtlijnen voor isolatie in het Bouwbesluit zijn:

Ga daarom op zoek naar goede isolatiematerialen voor uw aanbouw. Op elk product staat de Rc-waarde vermeldt. Werkt u met een aannemer, dan zal het isoleren onderdeel zijn van de complete constructie. Uiteraard heeft u de vrijheid om zelf uw isolatiemateriaal te kiezen en te bestellen.

Isoleren vloer aanbouw

Afhankelijk van de constructie van uw aanbouw kunt u kiezen voor bodemisolatie, vloerisolatie onder de vloer of vloerisolatie bovenop de vloer. Gaat u de aanbouw verwarmen met vloerverwarming? Goede keus, dit werkt prima samen met een warmtepomp. Kies bij vloerverwarming wel voor een isolatiemateriaal met een hogere Rc-waarde van minimaal 5. U wilt tenslotte niet de bodem verwarmen  maar uw leefruimte.

Heeft u ruimte onder uw vloer? Deze ruimte kan mooi worden opgevuld met isolatiechips of isolatieparels. Kunt u alleen isolatiemateriaal kwijt bovenop uw vloer, dan zijn isolatieplaten een goede oplossing. Wij leveren en snijden polystyreen platen in elke gewenste dikte en afmeting.

Zo krijgt u een naadloze isolatielaag met de hoogst haalbare isolatiewaarde.


Spouwmuurisolatie aanbouw

Er gaat veel warmte verloren via de muren van uw aanbouw. Voorzie uw aanbouw daarom van ramen met goed isolerend glas. Vul de spouw van gemetselde muren met hoogwaardig isolatiemateriaal of zorg voor een isolerende voorzetwand. Zo kunt u enkelsteens muren of houten wanden toch voorzien van een isolatielaag. Vergeet niet om een dampwerende folie te gebruiken, zodat uw isolatiemateriaal beschermd is tegen vocht.

Onze isolatiespecialist kijkt graag met u mee voor de beste isolatie oplossing.

Dakisolatie aanbouw

Net als bij uw hele huis geldt ook voor een aanbouw: de meeste warmte gaat verloren via het dak. Dakisolatie van hoge kwaliteit is geen overbodige luxe. Welk isolatiemateriaal het beste werkt, is afhankelijk van de constructie. Een schuin dak kan van binnenuit voorzien worden van isolatiemateriaal. Een plat dak vraagt een andere aanpak en kan zowel van binnenuit als van buitenaf geïsoleerd worden. Ook hier is een dampremmende folie belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Zo blijft uw aanbouw warm

U zult de eerste niet zijn die er in de winter achter komt dat de aanbouw niet aangenaam warm wordt of blijft. Goede isolatie is natuurlijk stap 1, maar daar blijft het niet bij. Let ook op de deur in uw aanbouw. U wint veel met een goed isolerende deur. Zit er een raam in de deur? Kies voor een ruit met goed isolerend glas, net als in de rest van uw aanbouw.

Een ander punt waar u een flinke energiebesparing kunt maken is de aansluiting op uw woning. Geef extra aandacht aan de aansluiting van de aanbouw op de bestaande bouw. Zowel de vloer, de muren als het dak moeten goed aansluiten. Bij voorkeur loopt de isolatielaag door van de aanbouw naar de woning om koudebruggen te voorkomen.

Goed geïsoleerde aanbouw

Optimale resultaten behaalt u natuurlijk als heel uw woning van goede woningisolatie is voorzien. Hoe beter de thermische schil van uw woning is, hoe hoger uw energiebesparing. Wilt u zeker weten dat u de hoogst mogelijke besparing uit uw woningisolatie haalt?

Vraag vrijblijvend advies aan onze isolatiespecialist.