Een duurzaam huis? Goede isolatie, ventilatie én praktische tips

Een duurzaam huis is voorbereid op toekomstige veranderingen. Komen er strengere milieuregels of gaat de energieprijs weer schrikbarend omhoog? Dan is uw woning hierop voorbereid. Ook zal de waarde van uw woning op lange termijn behouden blijven.

Een duurzaam huis is beter voor het milieu, want u gebruikt minder energie. Minder CO2-uitstoot is beter voor onze planeet en toekomstige generaties. Minder energie gebruiken is ook beter voor uw eigen portemonnee. Op de lange termijn levert dit een aanzienlijke kostenbesparing op.

Een duurzaam huis biedt meer comfort, omdat het beter geïsoleerd is. Dit zorgt ook voor een gezond binnenklimaat, wat het welzijn van de bewoners verhoogt. Kortom, een duurzaam huis draagt bij aan een betere toekomst voor iedereen.  

Een duurzaam huis is goed geïsoleerd

Een duurzame woning begint bij goede isolatie. Een optimale dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie zijn de basis onder een duurzaam huis. Pas als de isolatie op orde is, kunt u gaan denken aan een alternatieve manier van verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Praktische tips om de isolatie in uw huis te verbeteren:

  • Dakisolatie: Zorg ervoor dat het dak van uw huis goed geïsoleerd is. Dit kan bijvoorbeeld door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de dakconstructie en het dakbeschot.
  • Spouwmuurisolatie: Heeft uw huis een spouwmuur, dan kan deze worden geïsoleerd door isolatiemateriaal in de spouw te laten spuiten. Dit is ook mogelijk als er al een oude isolatielaag aanwezig is.
  • Vloerisolatie: Een geïsoleerde vloer zorgt voor een comfortabele en warme vloer. Dit kan bijvoorbeeld met isolatieplaten onder de vloer of door een dikke laag bodemisolatie aan te brengen, zoals DroCom isolatiechips.
  • Isolerende ramen: Breng raamfolie aan op ramen met enkelglas om warmteverlies tegen te gaan. Nog beter is natuurlijk het plaatsen van isolerend glas.
  • Tochtstrips: Plaats tochtstrips rondom deuren en ramen om te voorkomen dat er tocht doorheen komt. Kijk ook of er andere plaatsen in huis zijn waar tocht naar binnen komt.
  • Brievenbusborstel: Installeer een brievenbusborstel om te voorkomen dat er koude lucht via de brievenbus naar binnenkomt.
  • Radiatorfolie: Plak radiatorfolie achter de radiatoren om te voorkomen dat warmte naar de muur wordt geleid in plaats van naar de kamer.
  • Vervang oude kozijnen: Vervang oude kozijnen door nieuwe, isolerende kozijnen.

Door deze praktische tips toe te passen, kan de isolatie in huis aanzienlijk worden verbeterd en kunt u flink wat energie besparen.


Een duurzame woning heeft goede ventilatie

Goede ventilatie is net zo belangrijk als goede isolatie. In een goed geïsoleerd huis vervalt de natuurlijke ventilatie. Dit kan schimmelvorming, allergieën en luchtwegproblemen in de hand werken. Goede ventilatie is nodig om gezondheidsproblemen te voorkomen. Gelukkig zijn er allerlei gezonde en duurzame manieren om uw woning goed te ventileren.

Een goed geventileerd huis is energie-efficiënter doordat de lucht in huis minder vocht bevat. Drogere lucht is makkelijker en sneller te verwarmen. Daardoor gaat het energieverbruik naar beneden. Een duurzaam ventilatiesysteem maakt efficiënt gebruik van energie door slim om te gaan met verwarmde of gekoelde lucht in huis.

Praktische tips om uw huis beter te ventileren:

  • Open ramen en deuren: Een eenvoudige manier om de luchtcirculatie te verbeteren, is door ramen en deuren te openen en frisse lucht binnen te laten. Dit kan vooral nuttig zijn als het buiten koeler is dan binnen. Elke dag even luchten doet wonderen.
  • Mechanische ventilatie: Installeer een mechanisch ventilatiesysteem die de lucht in huis continu ververst. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verminderd en worden eventuele schadelijke stoffen afgevoerd.
  • Ventilatieroosters: Zorg voor voldoende ventilatieroosters in ramen en deuren, vooral in slaapkamers. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en voert vochtige lucht en schadelijke stoffen af.
  • Afzuigkap: Zorg voor een goed functionerende afzuigkap in de keuken. Dit helpt bij het afvoeren van kookdampen en vochtige lucht uit de keuken.
  • Luchtvochtigheid: Houd de luchtvochtigheid in huis op peil. Dit kan door regelmatig te ventileren en vochtbronnen te verminderen, zoals het drogen van was binnenshuis.
  • Onderhoud ventilatiesysteem: Zorg voor regelmatig onderhoud van het ventilatiesysteem, zodat het goed blijft functioneren en er geen verstoppingen optreden.

Door deze praktische tips toe te passen, kan de ventilatie in huis worden verbeterd. De luchtkwaliteit worden verhoogd, wat bijdraagt aan een gezonder en duurzamer huis.

Zet de stap naar een duurzamere woning

Wilt u een duurzamere woning? De eerste stap is een optimale isolatie.

Bent u benieuwd of de isolatie van uw woning (nog) beter kan?

Laat onze isolatiespecialist met u meekijken.

Verduurzaming wordt gestimuleerd vanuit de overheid en gemeenten. De kans is groot dat u in aanmerking komt voor een subsidie. Ook zijn er allerlei mogelijkheden voor financieringen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en regelen het aanvragen van uw subsidie van A tot Z.

Ontdek vrijblijvend wat wij voor u kunnen betekenen.