Zelf uw huis isoleren? Tips waar u wellicht nog niet aan had gedacht
Uw woning isoleren staat waarschijnlijk hoog op uw prioriteitenlijst. Dat is ook wel logisch met de energieprijzen van tegenwoordig. Met een goed geïsoleerd huis bespaart u elke maand veel energie. Natuurlijk helpen de grote isolatiewerkzaamheden, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie het meest. Maar er zijn ook diverse andere dingen die u kunt doen om uw woning nog beter te isoleren.
Alle beetjes helpen en zelfs als uw woning goed geïsoleerd is, helpen deze tips u nog meer energie te besparen.
Laat uw verwarming optimaal werken
Wordt uw woning verwarmd met radiatoren? Zorg dan dat deze optimaal kunnen werken. Kijk eens goed of ze overal vrij hun warmte kunnen verspreiden. Een bank vlak voor de verwarming zorgt ervoor dat deze lang niet zo goed de ruimte kan verwarmen. Pas de inrichting van deze ruimte aan, zodat alle verwarmingen vrij hun warmte kunnen verspreiden.
Een radiator geeft naar alle kanten warmte af. U zult er verbaasd van staan hoeveel warmte er meteen via de buitenmuur verloren gaat. Dat is natuurlijk zonde van uw energie. Met speciale reflecterende folie zorgt u ervoor dat de warmte alsnog uw woonruimte in gereflecteerd wordt. Zo werken uw radiatoren optimaal mee om de ruimte aangenaam warm te krijgen.
Voor het warme water bij uw radiatoren aankomt, heeft het soms al een hele weg door uw woning afgelegd. Het water loopt via buizen naar uw radiatoren toe. Deze buizen lopen ook door koele ruimten, zoals uw kruipruimte. Hier verliest u veel warmte, waardoor uw Cv-ketel harder moet werken om uw radiatoren op de gewenste temperatuur te krijgen. Het isoleren van de warmwaterleidingen is een eenvoudige manier om veel energie te besparen.
Laat uw gordijnen helpen met isoleren
Ramen zijn een grote bron van kou. Zelfs dubbelglas geeft in de winter veel kou door. Ga maar eens in de winter bij een raam staan en voel hoeveel kou er vanaf straalt. Uw gordijnen helpen uw woning extra te isoleren. Door de gordijnen ’s avonds dicht te doen, ontstaat er een laag stilstaande lucht tussen het gordijn en het raam. Zo voorkomt u dat de kou uw woning binnenkomt.
Vergeet ’s ochtends niet de gordijnen weer open te doen. Zelfs het winterzonnetje zorgt voor extra warmte in huis.
Ventileren werkt energiebesparend
Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, ventileren helpt uw woning sneller warm te krijgen. U kunt het gevoel hebben alle warmte weg te geven door dagelijks te ventileren, maar niets is minder waar. Ventilatie zorgt voor schone, droge buitenlucht in huis. Deze lucht warmt veel sneller en makkelijker op dan vochtige lucht. Ventileer daarom regelmatig, of zorg voor speciale ventilatieopeningen die uw woning de hele dag door van gezonde, droge lucht voorzien.
Tocht voorkomen in een geïsoleerd huis
Ventileren is goed, tocht wilt u voorkomen. Tocht voert uw duur gestookte warmte zo naar buiten via de kleinste kieren. Zorg daarom dat tocht wordt voorkomen. Werk ramen en deuren af met goede tochtstrips. Vergeet daarbij ook niet regelmatig naar uw brievenbus te kijken. U heeft er vast ooit een goede tochtborstel op gezet, maar sluit deze nog net zo goed als toen? Vervang hem op tijd, zodat hier niet onnodig veel warmte verloren gaat.
Wanneer uw muren worden voorzien van spouwmuurisolatie van Helmwijk bv. worden zelfs de kleinste kieren en naden in uw muren en rond uw ramen afgedicht. Wij gebruiken hiervoor speciaal foam: Helmfoam. Dit is ook een ideaal isolatiemateriaal voor na-isolatie. Zonder moeite worden oude isolatielagen plat gedrukt, waardoor er een egale, nieuwe isolatielaag ontstaat.
Benieuwd hoe spouwmuurisolatie werkt? Bekijk hier onze Helmfoam.
Sluit onverwarmde ruimtes goed af
Heeft u een inpandige garage, een niet verwarmde bijkeuken of een zolder die niet als leefruimte gebruikt wordt? Grote kans dat hier geen verwarming staat, of dat deze heel laag staat ingesteld. Het is niet logisch een ruimte te verwarmen waar u bijna nooit bent. Toch raakt u warmte kwijt aan deze ruimtes. Door de deur naar een bijkeuken of garage extra te isoleren voorkomt u dat uw warmte naar deze ruimte verdwijnt.
Een zolder die enkel als opslag gebruikt wordt heeft geen verwarming nodig. De warmte uit uw woning stijgt en zal ook de zolder opwarmen. Eigenlijk is dit zonde. Ook al is uw dak goed geïsoleerd, u bent een ruimte aan het verwarmen die dit niet nodig heeft. Door uw zoldervloer te isoleren voorkomt u dat de warmte naar de zolder trekt en wordt uw leefruimte eerder warm.
Ontdek hoe tussenvloer of zoldervloerisolatie werkt.
Laat uw tuin helpen met isoleren
Heeft u een tuin? Dan kan zelfs uw tuin helpen uw woning nog beter te isoleren. Bijna elk huis heeft een muur die altijd koud aanvoelt. Zo’n muur waar altijd die snijdende, koude wind op staat in de winter. U merkt dat kamers aan die kant kouder aanvoelen.
Uw tuin kan hier helpen. Door aan deze kant bijvoorbeeld een heg te plaatsen, kunt u voorkomen dat de koude wind de hele dag op uw muur staat. Hierdoor koelt de muur minder af en blijft het warmer in huis.
Warme voeten maken het verschil
Kent u dat? Als uw voeten koud zijn, heeft u het helemaal kou. Dit geldt ook zeker in huis. Alleen de verwarming een graadje hoger zetten helpt niet tegen koude voeten. Warmte stijgt, dus zolang de vloer koud aanvoelt, blijft u koude voeten houden.
Gelukkig is hier iets aan te doen. Uw vloer voorzien van goede vloerisolatie helpt de temperatuur van uw vloer met enkele graden stijgen. Met DroCom isolatiechips kunt u zelf snel een eenvoudig uw kruipruimte voorzien van isolatie. Zo bespaart u energie en brengt u de luchtvochtigheid naar beneden, zodat de gevoelstemperatuur omhoog gaat. U krijgt er een aangename en comfortabele woning voor terug.
Benieuwd hoe u zelf eenvoudig uw kruipruimte kunt isoleren? Ontdek DroCom isolatiechips.