Dakkapel isoleren? Zo pakt u dat aan
Is uw dakkapel al goed geïsoleerd? U kunt uw dak nog zo goed isoleren, als u de dakkapel vergeet verliest u nog steeds onnodig veel warmte. Dat is natuurlijk zonde van al uw inspanningen. Ook als u bezig bent met een renovatie van het dak of een nieuwe dakkapel laat plaatsen is het goed om naar de isolatie te kijken. Een kant-en-klare dakkapel wordt meestal al van goede isolatie voorzien, maar bij een maatwerk dakkapel is dit niet altijd het geval.
Met goede en volledige dakisolatie bent u zeker van een lagere energierekening en een aangenaam wooncomfort. Daarom kijken we in dit artikel met u naar de meest geschikte isolatiematerialen voor het isoleren van uw dakkapel en laten we u zien hoe een dakkapel geïsoleerd kan worden.
Waarom is het isoleren van de dakkapel zo belangrijk?
Een dakkapel is ideaal voor het vergroten van de leefruimte onder een schuin dak. Zo kan een krappe zolder opeens een compleet nieuwe kamer vormen met voldoende lichtinval en de mogelijkheid om te ventileren. Een prefab dakkapel is over het algemeen al geïsoleerd als deze geplaatst wordt. Het is natuurlijk wel zaak dat de dakkapel netjes gemonteerd wordt. Daarmee voorkomt u dat de isolatieschil van uw dak onderbroken wordt en zijn werking vermindert.
Het isoleren van de dakkapel heeft diverse voordelen en is daarmee waarschijnlijk belangrijker dan u denkt. Via een niet of slecht geïsoleerde dakkapel verliest u veel warmte. Dit leidt tot een hogere energierekening. Naadloze dakisolatie zorgt ervoor dat het op warme dagen koeler blijft en in de winter geen warmte ontsnapt. Hiermee verhoogt u uw wooncomfort aanzienlijk.
Daarnaast biedt een goed geïsoleerde dakkapel ook geluidsisolatie. Storende omgevingsgeluiden worden buiten gehouden.
Het plaatsen van een dakkapel laat de waarde van uw woning stijgen. U creëert een compleet nieuwe leefruimte met een dakkapel. Is de dakkapel ook nog goed geïsoleerd, dan is dit gunstig voor de waarde van uw woning. Het energielabel van uw woning verbetert. Dit maakt uw huis een stuk aantrekkelijker voor potentiële kopers.
Hoe wordt een dakkapel geïsoleerd?
Is uw dakkapel nog niet goed geïsoleerd, dan pakt u dit het beste zo snel mogelijk aan. U kunt uw dakkapel van binnenuit isoleren of vanaf de buitenzijde. De meeste mensen kiezen ervoor om de dakkapel vanaf de binnenzijde te isoleren, omdat dit vaak het makkelijkste en snelste te realiseren is.
In de meeste gevallen wordt gewerkt met minerale wol of polystyreen isolatieplaten om de dakkapel van isolatie te voorzien. Wilt u zeker zijn van een goed geïsoleerde dakkapel, dan laat u de werkzaamheden uitvoeren door een isolatiespecialist. Deze gaat als volgt te werk.
Dakkapel isoleren van binnenuit:
Er wordt een raamwerk geplaatst tegen het plafond en de zijwanden van de dakkapel. Dit raamwerk sluit netjes aan op de rest van de zolderisolatie. Hierin wordt het isolatiemateriaal naadloos aangebracht. Het isolatiemateriaal wordt afgewerkt met een dampremmende folie, zodat condensatievocht niet in de isolatielaag kan dringen. Tot slot wordt de isolatie afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten.
Dakkapel isoleren aan de buitenzijde:
Wilt u binnen zoveel mogelijk ruimte overhouden, dan kan isoleren aan de buitenzijde een optie zijn. Zeker als u bezig bent met een grote dakrenovatie is het net zo makkelijk om meteen de dakkapel mee te nemen in de werkzaamheden. Vanaf de buitenzijde isoleren is niet de meest voor de hand liggende keus, omdat het duurder en arbeidsintensiever is dan van binnenuit isoleren.
Isoleren aan de buitenzijde vraagt meer werk, omdat eerst de huidige dakbedekking, de pannen en latten weggehaald moeten worden. Op de kale dakconstructie wordt het dampscherm aangebracht, om de isolatielaag te beschermen tegen vocht van binnenuit.
Bij het van buitenaf isoleren van de dakkapel worden meestal isolatieplaten gebruikt. Daar overheen wordt onderdakfolie geplaatst. Deze laag houdt het dak wind- en waterdicht. Hierna wordt het dak verder afgewerkt met pannen of een andere dakbedekking.
Isolatiemateriaal voor dakkapel
Voor het isoleren van een dakkapel wordt meestal gekozen voor een van deze isolatiematerialen:
- Isolatieplaten: Isolatieplaten zijn goed naadloos aan te brengen en snijden wij voor u in elke gewenste maat en dikte. Ze hebben een hoge isolatiewaarde, maar zijn minder geluiddempend door de dichte structuur.
- Minerale wol: Wij werken graag met inblaaswol, omdat wij dit isolatiemateriaal helemaal op maat kunnen aanbrengen aan de binnenzijde van uw dak. Het vormt de perfecte isolatielaag en heeft een relatief grote massa, waardoor het ook een goed geluidsisolerend effect heeft. Hiermee wordt uw wooncomfort nog verder verhoogd.
Dakkapel isoleren? Vraag het de isolatiespecialist
Als doe-het-zelver pakt u misschien het liefst zelf de isolatie van uw dakkapel aan. Houd er wel rekening mee dat het correct aanbrengen van de isolatie hier erg belangrijk is om vochtproblemen te voorkomen. Beschikt u niet over voldoende kennis? Vertrouw dan op de isolatiespecialist.
Wij gaan altijd voor maximale besparing. Daarom is isolatie bij ons maatwerk. We geven u persoonlijk advies, dat aansluit bij uw wensen. Uiteraard gebruiken we altijd de modernste isolatiematerialen.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij laten graag zien hoe uw dakkapel het beste geïsoleerd kan worden.