Hoe u met woningisolatie bijdraagt aan een groenere toekomst?

We willen allemaal een groenere toekomst. Het bevorderen van duurzaamheid en milieubewustzijn is noodzakelijk voor het behoud van onze planeet en natuurlijk voor het welzijn van toekomstige generaties. Een groenere toekomst betekent dat we streven naar een evenwicht tussen menselijke behoeften en het behoud van het milieu.

Klimaatverandering is een urgente uitdaging waarmee we worden geconfronteerd. Door onze ecologische voetafdruk te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken, kunnen we de negatieve gevolgen van klimaatverandering verminderen en de opwarming van de aarde beperken.

We geven u 5 punten waarop u bijdraagt aan een groenere toekomst met woningisolatie.

1. Woningisolatie vermindert CO2-uitstoot

Woningisolatie draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot door:

  • Minder energieverbruik
  • Lagere verwarmings- en koelingskosten
  • Verminderde vraag naar energieopwekking
  • Verbeterde energie-efficiëntie

Door warmteverlies te voorkomen en energie-efficiëntie te bevorderen, kunt u als woningeigenaar uw ecologische impact verminderen en bijdragen aan een groenere toekomst.

Met een goed geïsoleerde woning daalt het gasverbruik gemiddeld met zo’n 25%. Van elke kuub aardgas die u verstookt komt 1,7 kilo CO2 in de atmosfeer terecht. Daarom is elke besparing die u kunt doen, hoe klein ook, een stap in de goede richting. 

2. Gebruik milieuvriendelijke én effectieve isolatiematerialen

Met woningisolatie draagt u bij aan een groenere toekomst. Het is dan wel belangrijk dat u kiest voor milieuvriendelijke isolatiematerialen die optimaal hun werk doen. Hoe milieuvriendelijk een isolatiemateriaal is, hangt niet alleen af van het materiaal zelf. Ook de productiemethode, transportafstanden en de levensduur tellen mee.

Daarnaast raden we natuurlijk aan een isolatiemateriaal te kiezen dat in uw woning de hoogste besparing oplevert. Vraag daarom een isolatiespecialist om advies op maat.

Een goed voorbeeld van een milieuvriendelijk én efficiënt isolatiemateriaal is glaswol. Dit isolatiemateriaal is gemaakt van gerecycled glas en is daardoor niet alleen duurzaam, maar heeft ook goede thermische isolatie-eigenschappen.  


3. Verbeter de energie-efficiëntie van uw huis met isolatie

U kunt op verschillende manieren de energie-efficiëntie van uw huis verbeteren met isolatie:

  • Dakisolatie: Het isoleren van uw dak is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen, aangezien warmte stijgt. Door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de zoldervloer of onder het dak, kunt u de warmte binnen houden tijdens de wintermaanden en buiten houden tijdens de zomermaanden.
  • Muurisolatie: Het isoleren van uw buitenmuren kan ook de energie-efficiëntie verbeteren. Dit wordt gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen aan de binnen- of buitenkant van de muren of in de spouw,  afhankelijk van de constructie van uw huis. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en wordt kou van buitenaf geweerd.
  • Vloerisolatie: Het isoleren van de vloeren op de begane grond of boven onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes en kelders, helpt om warmteverlies te verminderen. Dit wordt gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer of op de bodem van uw kruipruimte.
  • Ramen en deuren: Het vervangen van oude, enkelglas ramen en deuren door hoogwaardige, energiezuinige modellen verbetert de energie-efficiëntie van uw huis aanzienlijk. Dubbelglas of zelfs drievoudig glas met een isolerende lucht- of gasvulling en goed afdichtende kozijnen helpen warmteverlies te verminderen.
  • Luchtdichting: Het verminderen van ongewenste luchtlekken in uw huis draagt ook bij aan een betere energie-efficiëntie. Dit wordt bereikt door het afdichten van kieren en naden rond ramen, deuren, leidingen en andere openingen. Het gebruik van tochtstrips, afdichtmiddelen en het isoleren van leidingen helpt om warmteverlies te minimaliseren.

Door deze isolatiemaatregelen te nemen, verbetert u de warmte-efficiëntie van uw huis. Het energieverbruik zal verminderen en uiteindelijk bespaart u op verwarmings- en koelingskosten.

4.  Energie besparen met goede isolatie

Hoeveel energie u precies kunt besparen is natuurlijk van allerlei factoren afhankelijk. Hoe goed is uw huis nu al geïsoleerd, hoe groot is uw woning en heeft u een hoekhuis, vrijstaand of rijtjeswoning? Dit zijn maar enkele van de factoren die van invloed zijn. Hoe dan ook kan goede isolatie u een aanzienlijke energiebesparing opleveren.   

Gemiddeld kunt u rekenen op een energiebesparing van:

  • Tot wel 30% bij dakisolatie.
  • 20 tot 25% bij muurisolatie.
  • 10 tot 15% bij vloerisolatie.
  • 15% door enkelglas te vervangen door energiezuinig dubbelglas.

Dit zijn natuurlijk algemene schattingen. De werkelijke besparing verschilt van woning tot woning. Hoeveel u kunt besparen? Vraag het de isolatiespecialist. We voeren een nauwkeurige evaluatie uit van uw huis en geven u advies op maat. Woningisolatie is voor ons maatwerk. Alleen zo kunnen we de hoogste haalbare besparing realiseren.

5. Oudere huizen klaarmaken voor een groene toekomst

Ook oudere huizen zijn geschikt voor een groene toekomst. Hier zijn wel specifieke isolatiemethoden en technieken nodig. Oudere huizen hebben vaak unieke bouwkenmerken en constructiematerialen. Er is een maatwerk aanpak nodig om hier een zo efficiënt mogelijke isolatielaag aan te brengen.

  • Spouwmuurisolatie: Veel oudere huizen hebben spouwmuren, wat betekent dat er een ruimte is tussen de binnen- en buitenmuur. Het isoleren van deze spouwmuur met geschikt isolatiemateriaal, zal energiebesparing opleveren. Is uw spouw al gevuld met isolatiemateriaal? Vaak kan dit worden verbeterd door na-isolatie.
  • Voorzetwanden: Heeft u geen spouwmuur? Dan kan het plaatsen van voorzetwanden een goede optie zijn. Hierbij wordt isolatiemateriaal, zoals glaswol  aan de binnenkant van de muur bevestigd, waardoor een extra isolatielaag wordt gecreëerd.
  • Dakisolatie: Het isoleren van het dak is een effectieve manier om de energie-efficiëntie van een oud huis te verbeteren. Afhankelijk van de dakconstructie kan isolatiemateriaal worden geplaatst tussen de dakspanten, op de zoldervloer of onder het dak zelf.
  • Vloerisolatie: Voor oudere huizen met onverwarmde kruipruimtes is vloerisolatie een goede optie. Dit wordt gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen onder de vloer of door het isoleren van de kruipruimte zelf.
  • Kierafdichting: Oudere huizen hebben vaak veel kieren waarlangs warmte kan ontsnappen. Het afdichten van deze kieren met tochtstrips, afdichtmiddelen en isolatietape kan helpen om de luchtdichtheid te verbeteren en warmteverlies te verminderen.

Let op: Hiermee vervalt voor een groot deel de natuurlijke ventilatie in huis, vergeet niet om voldoende frisse lucht in huis te laten door goed te ventileren.

Stem de isolatiemethode altijd af op de specifieke kenmerken en behoeften van uw huis. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professional op het gebied van isolatie en renovatie van oudere woningen om de meest geschikte isolatiemethoden te bepalen die past bij uw specifieke huis en budget.

Uw woning klaar voor een groene toekomst?

Bent u benieuwd hoe u uw woning klaar kunt maken voor een groene toekomst met de juiste isolatiematerialen? Vraag de isolatiespecialist om persoonlijk advies.