Wat isoleert beter piepschuim of glaswol? Ontdek het hier
Piepschuim en glaswol zijn allebei bekende en veel gebruikte isolatiematerialen, maar wat isoleert beter? Beide isolatiematerialen hebben hun eigen toepassingen, voor- en nadelen. We zetten het hier voor u op een rijtje.
Toepassingen van piepschuim
Piepschuim wordt in allerlei vormen gebruikt als isolatiemateriaal. Piepschuim korrels worden gebruikt als spouwmuurisolatie of bodemisolatie in de kruipruimte. Isolatieplaten van piepschuim zijn geschikt als dakisolatie of vloerisolatie. Doordat ze drukvast en beloopbaar zijn, is het een ideaal isolatiemateriaal voor bovenop de (zolder)vloer.
Piepschuim is zeer veelzijdig toe te passen en makkelijk te bewerken. Het is in allerlei maten en diktes leverbaar. Zo is er altijd een passende isolatielaag met piepschuim aan te brengen.
Piepschuim wordt afgekort tot EPS. Dit staat voor Expanded PolyStyrene. Isolatiematerialen met de benaming EPS-platen of EPS-korrels zijn dus gemaakt van piepschuim. Een bolletje piepschuim bestaat voor 98% uit lucht en 2% polystyreen. Hierdoor is piepschuim heel licht en heeft het toch een zeer hoge isolatiewaarde. Zo heeft u vaak een minder dikke laag nodig dan van andere isolatiematerialen.
Voordelen van isoleren met piepschuim
Piepschuim heeft een erg goede isolatiewaarde. De lambdawaarde is 0,033 – 0,042 W/mK. Dit is een bijzonder hoge score. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolerende werking. Piepschuim is daardoor een prima isolatiemateriaal voor plekken waar u weinig ruimte heeft voor een dikke isolatielaag.
Isoleren met piepschuim heeft zo zijn voordelen:
- Het is gemakkelijk aan te brengen;
- In elke gewenste vorm te snijden;
- Goed vochtbestendig en ongevoelig voor schimmelvorming;
- Heeft een lange levensduur;
- Zeer licht van gewicht;
- Heeft een zeer hoge isolatiewaarde;
- U heeft een minder dikke isolatielaag nodig;
- Is volledig te recyclen.
Piepschuim kan goed tegen vocht en is daarnaast ademend. Daardoor is er geen speciale dampremmende folie nodig. Piepschuim chips of korrels zijn ideaal als isolatiemateriaal in kruipruimten. Door het lichte gewicht blijft uw kruipruimte goed bereikbaar. Wilt u werkzaamheden onder de vloer uitvoeren, dan schuift u eenvoudig de isolatielaag opzij. Na het aanbrengen van de bodemisolatie wordt de kruipruimte warmer en droger, dat merkt u. De luchtvochtigheid in huis neemt af en uw energierekening gaat omlaag.
Nadelen van isoleren met piepschuim
Zoals elk isolatiemateriaal heeft ook isoleren met piepschuim nadelen. Piepschuim of EPS is brandbaar en valt daarmee in brandklasse C. Hierdoor is het verplicht om piepschuim isolatie af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal.
Hier enkele nadelen van piepschuim isolatie:
- Niet de meest milieuvriendelijke isolatieoplossing door het gebruik van aardolie tijdens de productie. Desondanks is piepschuim volledig te recyclen. Uiteindelijk bestaat maar 2% uit kunststof, de rest is stilstaande lucht. Samen met de lange levensduur is piepschuim daardoor milieuvriendelijker dan het op het eerste gezicht lijkt.
- Piepschuim is niet flexibel. Naadloos aanbrengen is belangrijk voor een maximale isolatiewaarde. Het kan lastig zijn met piepschuim te werken als er veel leidingen, balken, gaten en kieren zijn.
- Piepschuim is vormvast, maar als het lang, zwaar belast wordt ontstaat er blijvende vervorming. Hierdoor kunnen kieren tussen de elementen ontstaan.
Toepassingen van glaswol
Glaswol is een bekend isolatiemateriaal. Door zijn uitstekende warmte-isolerende eigenschappen is het een veel gekozen materiaal voor het isoleren van daken, muren en plafonds. Het is daarnaast brandwerend, vochtwerend en heeft goede akoestische eigenschappen.
In verhouding is het een goedkoop isolatiemateriaal dat eenvoudig te verwerken is. De zachte structuur van glaswol biedt de mogelijkheid een nette, egale isolatielaag aan te brengen. Ook op oneffen ondergronden.
Glaswol wordt gemaakt van gerecycleerde glasscherven, aangevuld met zuiver zand. Het wordt geleverd in de vorm van flexibele dekens, platen of los als inblaaswol. Deze verschillende vormen maken glaswol één van de meest populaire isolatiematerialen voor woningisolatie.
Voordelen van isoleren met glaswol
Glaswol heeft een zeer goede isolatiewaarde, met een lambdawaarde tussen de 0,031 – 0,044 W/mK. Daarmee geeft glaswol een uitstekende thermische isolatie. Glaswol was vroeger meer gevoelig voor vocht en schimmelvorming. De moderne glaswol, zoals onze gesiliconiseerde glaswol, kan prima tegen vocht.
De voordelen van glaswol als isolatie:
- Minerale wol die duurzaam en veilig te gebruiken is;
- Uitstekende thermische isolatie;
- Ongevoelig voor schimmels;
- Vochtwerend, vochtregulerend en dampopen;
- Geluidsisolerend en –absorberend;
- Makkelijk en snel te verwerken;
- Onbrandbaar en daardoor een veilige keus;
- Flexibel, waardoor naadloos aan te brengen, voor maximaal resultaat;
- Duurzaam geproduceerd uit natuurlijke en gerecycleerde materialen;
- Werkt energiebesparend én geluiddempend;
- Relatief goedkope isolatie.
Nadelen van isoleren met glaswol
Glaswol heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Deze nadelen zult u vooral ervaren tijdens het aanbrengen van glaswolproducten uit de bouwmarkt.
- De minerale vezels die vrijkomen tijdens het aanbrengen kunnen zorgen voor irritaties en ontstekingen van de ogen, huid en luchtwegen.
- Goede bescherming net een stofbril, masker en handschoenen is onmisbaar.
- Het aanbrengen van een dampscherm is nodig om absorberen van vocht vanuit huis te voorkomen.
Glaswol dat in de jaren 70 en 80 werd gebruikt is niet meer te vergelijken met de moderne materialen. De huidige minerale wol neemt geen vocht meer op en werkt zelfs waterafstotend. Het blijft prima op zijn plek en zal niet verzakken, zoals de oudere isolatielagen kunnen doen.
Isoleren met inblaaswol
Helmwijk kiest voor inblaaswol als woningisolatie. Met een gedeclareerde lambda-waarde van 0,034 W/m.K is onze inblaaswol de best presterende van alle minerale inblaaswollen. Daarbij is het zeer veilig, want met een brandreactie A1 is de witte inblaaswol onbrandbaar.
- Best presterende minerale inblaaswol;
- KOMO-certificering, volgens KOMO BRL 2110/NEN 11068;
- Brandreactie A1 volgens Europese classificatie, dus onbrandbaar;
- Voelt door unieke productieproces zeer zacht aan.
Uw woning isoleren met piepschuim of glaswol?
U wilt het maximale uit uw woningisolatie halen. Dat begrijpen wij. Daarom kijken we samen met u naar de complete isolatie van uw woning en geven u persoonlijk advies op maat.
Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.