Oude spouwmuurisolatie: verwijderen of bijvullen?

Oude spouwmuurisolatie is natuurlijk lang niet zo effectief als de moderne isolatiematerialen. Is uw woning gebouwd rond de jaren ’70, ’80 of ‘90, dan zal er spouwmuurisolatie aangebracht zijn bij de bouw, maar hoe goed dit materiaal is en of het nog op zijn plek zit? Dat is de vraag…

Wilt u van het gas los of uw woning zoveel mogelijk energieneutraal maken? Dan wilt u uw isolatie zo goed mogelijk hebben. Elke besparing die u mee kunt pakken is er weer één. Wat te doen met de oude spouwmuurisolatie? Moet deze eerst verwijderd worden of is bijvullen ook een optie?

In deze blog gaan we kijken naar uw opties.

Moet oude spouwmuurisolatie altijd verwijderd worden?

De moderne isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie gaan de volledige levensduur van uw woning mee. Deze materialen vervormen niet, zijn ongevoelig voor vocht en zullen niet naar beneden zakken in de spouwmuur. Hierdoor blijven ze altijd hun optimale isolerende werking behouden.

Bij woningen uit de jaren ’70, ’80 en ’90 werd bij de bouw spouwmuurisolatie aangebracht. Dit was een dunne laag die niet de volledige spouw opvulde. Door de jaren heen kan deze oude spouwmuurisolatie zijn werking verliezen. Door verzakking van het isolatiemateriaal ontstaan lege plekken en koudebruggen in de spouw. Hierdoor kunt u, ondanks uw geïsoleerde spouwmuur, last krijgen van vochtproblemen, kou en tocht.

Het is mogelijk om oude spouwmuurisolatie uit de spouw te laten verwijderen. Dit is wel een dure en tijdrovende klus. Daarnaast is het niet altijd nodig, vaak kan de oude isolatielaag blijven zitten. Bijvullen is voldoende. Het na-isoleren van uw spouwmuur is behoorlijk goedkoper en snel klaar.

Hoe oude spouwmuurisolatie verwijderen?

U bent erachter gekomen dat er oud isolatiemateriaal in uw spouwmuur aanwezig is. Dit is helemaal naar beneden gezakt, waardoor het grootste deel van uw muur niet meer goed geïsoleerd is. Of de isolatiewaarde van dit materiaal is zo laag dat u er niets van merkt.

U kunt ervoor kiezen om eerst de oude spouwmuurisolatie te laten verwijderen. Dit is veel werk, geeft stof en maakt behoorlijk veel lawaai. U zult er dus best wat overlast van ervaren. Een isolatiebedrijf is minimaal een dag bezig met delen uit uw muur verwijderen, om via deze gaten het oude isolatiemateriaal uit de muur te halen. Vervolgens komen ze nog een dag langs om de nieuwe spouwmuurisolatie aan te brengen.


Oude spouwmuurisolatie, gewoon bijvullen

Zoals gezegd, oude spouwmuurisolatie weghalen is lang niet altijd nodig. Heel vaak kan het gewoon bijgevuld worden. Dit is betaalbaar, geeft geen rommel en gedoe in en om uw huis en is in één dag klaar. U begint direct met besparen op uw energierekening doordat uw spouwmuur voorzien is van een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.

In veel huizen werd bij de bouw rond de ’70, ’80 en ’90 jaren een dunne laag glaswol of steenwol gebruikt als spouwmuurisolatie. Dit isolatiemateriaal kan prima bijgevuld worden met speciale materialen voor na-isolatie. Zo bereikt u een groot effect met een lage investering.

Na-isoleren oude spouwmuurisolatie

Helmwijk heeft, speciaal voor het na-isoleren van spouwmuren, Helmfoam ontwikkeld. Dit moderne isolatiemateriaal is gemakkelijk te verwerken en kan ook worden toegepast op hellende daken en in holle plafonds. Sommige isolatiebedrijven gebruiken PUR schuim voor deze werkzaamheden. Wegens de negatieve verhalen rondom PUR schuim isolatie houden wij ons hier ver van. Helmfoam maakt gebruik van lucht voor het opschuimen, geen schadelijke Cfk’s. Daardoor is Helmfoam volledig geurneutraal en veilig in gebruik.

Het vloeibare schuim wordt in uw spouwmuur gegoten. Het plakt niet en zwelt niet op, maar weet wel door te dringen tot in de kleinste hoekjes en gaatjes. Oude spouwmuurisolatie wordt samengedrukt, waardoor een nieuwe, egale isolatielaag ontstaat met een ideale isolatiewaarde.

Doordat Helmfoam niet opzwelt in uw spouwmuur is er geen gevaar voor schade aan uw spouwbladen en ramen door een te hoge spanningsdruk. De open celstructuur is waterafstotend en ongevoelig voor schimmels. Met zijn brandklasse B is het ook nog eens heel moeilijk brandbaar, waardoor het bijdraagt aan de brandveiligheid van uw woning.

Voordelen van na-isoleren met Helmfoam:

  1. Alle kieren naadloos afgedicht
  2. Uitstekende isolatiewaarde
  3. Waterafstotend
  4. Luchtdoorlatend
  5. Brandveilig, brandklasse B2
  6. Duurzaam en vormstabiel
  7. Ongevoelig voor temperatuurwisselingen
  8. Hoge besparing op de energierekening
  9. Zeer geschikt voor na-isoleren van bestaande spouwmuren
  10. Geschikt voor isoleren van lege spouwmuren

Herstel uw oude spouwmuurisolatie

Negen van de tien keer is het prima mogelijk om uw oude spouwmuurisolatie te herstellen. Helmfoam is hier uitermate geschikt voor. U heeft geen extra kosten of ongemak en kunt de huidige isolatielaag laten zitten. Helmfoam comprimeert met gemak minerale wol en vult de overige ruimte met een mooie, egale isolatielaag. Dit maakt Helmfoam uniek. Zelfs in hele smalle spouwmuren zal Helmfoam de volledige ruimte opvullen. Deze sterk vullende eigenschap biedt u een hoge en blijvende isolatiewaarde.

Wilt u ook uw oude spouwmuurisolatie vernieuwen? De isolatiewaarde van uw spouwmuur verhogen naar de moderne standaard? Dat kan, met Helmfoam spouwmuurisolatie.

Ontdek wat Helmfoam kan doen met uw oude spouwmuurisolatie.