Gespoten purschuim isolatie, eindelijk wettelijke regels
Gespoten purschuim isolatie is een onderwerp dat al lang ter discussie staat. Er komen steeds meer verhalen aan het licht waaruit blijkt dat gespoten purschuim, gebruikt als isolatiemateriaal, serieuze gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Ondertussen zijn er al honderden Nederlanders die zeggen dat ze chronisch ziek zijn geworden als gevolg van het aanbrengen van pur isolatie in hun woning. Helaas werden deze verhalen tot op heden niet serieus genomen.
Gelukkig komt daar nu verandering in. De SP heeft zich gericht op de risico’s van gespoten purschuim en stelt Kamervragen aan mininster Ollongren.
Het doel is een fonds voor slachtoffers en een scherpe, wettelijke regelgeving voor het gebruik van dit omstreden isolatiemateriaal.
Wat is purschuim isolatie precies?
Purschuim isolatie wordt regelmatig gebruikt als vloerisolatie, direct aan de onderzijde van de vloer. Of het wordt als spouwmuurisolatie toegepast, om een lege spouw op te vullen of na te isoleren. Voordat purschuim bruikbaar is als isolatie moet het eerst goed gemengd worden.
Het isolatiemateriaal bestaat uit twee componenten, polyol en isocyanaat. Zodra ze bij elkaar komen volgt een chemische reactie waardoor er polyurethaan ontstaat. Dit is een elastische, sterke en rubberachtige substantie. Door het toevoegen van een blaasmiddel tijdens het spuiten van de purschuim laag komen er gasbellen vrij, waardoor het purschuim ontstaat zoals wij dat kennen.
Nadat het purschuim is uitgehard vormt het een vaste, niet vervormbare laag.
Doordat purschuim uitzet tijdens het spuiten zal het alle hoeken, naden en kieren opvullen. Na zo’n twee uur moet het volledig uitgehard en afgekoeld zijn.
Waar gaat het mis bij pur isolatie?
Iedereen kan purschuim spuiten. Zeker met de kant en klare spuitbussen die bij elke bouwmarkt verkrijgbaar zijn. Het is juist het mengen van de twee componenten waar het mis kan gaan. De twee componenten moeten exact 1 op 1 gemengd worden. Gebeurt dit niet, dan gaat het mis.
Er is een ruime ervaring nodig om purschuim goed te kunnen mengen. Tijdens het mengen moet er goed opgelet worden dat de verhouding precies klopt. Dit luistert erg nauw. Als de toevoer van één van de componenten minder goed doorloopt klopt de verhouden al niet meer, met vervelende gevolgen. Het schuim wordt dan bijvoorbeeld niet hard waardoor er een te hoge concentratie chemische middelen vrij blijft komen. Purschuim dat niet goed gemengd is mag niet gebruikt worden.
Hierop is het dan ook bij meerdere huishoudens mis gegaan. Met gezondheidsklachten voor de bewoners als gevolg. De purschuim laag onder de vloer is niet uitgehard en blijft een chemische reactie geven. Hierdoor komen ongezonde stoffen in de woning terecht.
Veiligheidseisen rond purschuim isolatie
Toen de klachten rond purschuim isolatie bekend werden zijn de veiligheidseisen aangescherpt. Oud-minister Blok zette er druk achter en in 2013 werden er veiligheidsregels ingevoerd die het gebruik van purschuim isolatie veiliger moesten maken. Deze regels werden ingesteld, maar zijn tot de dag van vandaag niet verplicht.
Voor de veiligheid van de bewoners en medewerkers werden onder andere de volgende veiligheidseisen gesteld:
- De bewoners van de te isoleren woning mogen tot twee uur na het aanbrengen van de isolatie niet in hun woning aanwezig zijn.
- De kruipruimte is twee weken verboden terrein.
- Tijdens het aanbrengen moet er een goede dampafzuiging aanwezig zijn om de isolatie medewerkers te beschermen tegen de vrijgekomen stoffen en gassen.
- Zij moeten beschermende kleding dragen en een verse lucht masker gebruiken.
- Medewerkers mogen alleen pur in kruipruimten aanbrengen als zij daarvoor een speciale opleiding hebben gevolgd.
- De machine die de twee componenten mengt moet uitgerust zijn met een storingswaarschuwing.
- Zodra de verhouding niet meer klopt moet de machine automatisch stoppen.
- Een foutief mengsel mag niet gebruikt worden als isolatiemateriaal.
Op dit moment wordt er bij 1 op de 25 woningen een inspectie uitgevoerd om te zien of aan alle veiligheidseisen voldaan is.
Hebben de veiligheidseisen geholpen?
Ondanks de veiligheidseisen bleven er klachten komen omtrent purschuim isolatie. Het bleek dat zelfs gecertificeerde isolatiebedrijven zich niet aan de regels houden. Hoewel er de nodige kritiek komt van diverse purschuim isolatiebedrijven, heeft de minister besloten het veiligheidsregime op te voeren. Isolatiebedrijf Pluimers vindt de discussie over de gevaren van gespoten purschuim totaal onzinnig en vond de veiligheidsregels in 2013 al helemaal niet nodig. Zo meldde zij in een interview met Cobouw, het onafhankelijke Nederlandse weekblad voor de bouwnijverheid.
Ondanks deze protesten wordt er nog dit jaar een wijziging aan de Kamer voorgelegd waarin nieuwe veiligheidsmaatregelen worden opgenomen in het Bouwbesluit 2012.
Regels die hierin worden opgenomen zijn bindend, ook voor niet gecertificeerde bedrijven en de bewoners. In het bouwbesluit wil de minister in ieder geval terug zien dat het verlaten van de woning, tijdens en in de twee uur na het aanbrengen van de pur isolatie, verplicht worden. Ook het toepassen van geforceerde ventilatie tijdens de werkzaamheden moet een verplichte regel worden.
Purschuim is een Europese discussie
Niet alleen in Nederland komt het gebruik van purschuim als isolatiemateriaal vaak ter discussie. Ook in Europa woedt de discussie over het gebruik van di-isocyanaten. In Duitsland is al een restrictievoorstel gedaan. Dit voorstel draait vooral om het verbinden van het werken met deze stoffen aan trainingen met examen voor de werknemers. Ook wordt de bescherming van bewoners en werknemers hierin opgenomen. Als dit voorstel wordt aangenomen zijn alle bedrijven hier rechtstreeks aan verbonden, ook in Nederland.
Het is de bedoeling het werken met purschuim als isolatiemateriaal op deze manier veiliger te maken en scherper in de gaten te kunnen houden. Cobouw merkt op dat niemand precies weet aan hoeveel schadelijke stoffen, de isocyanaten, bewoners en medewerkers worden blootgesteld tijdens en na het aanbrengen van purschuim isolatie. Er wordt inderdaad niet gemeten bevestigd minister Ollongren.
De politiek is volop bezig met het onderwerp purschuim als isolatiemateriaal. De SP is tevreden met de belangrijke toezeggingen die nu al gedaan zijn en zullen in de toekomst het onderwerp goed in de gaten blijven houden. Ook zal er meer aandacht worden gevraagd voor de slachtoffers van gespoten purschuim isolatie.
Andere vormen van pur isolatie
Pur isolatie is er in verschillende vormen. Door de verhouding in het mengsel te veranderen ontstaat er een zacht of hard schuim. Elk heeft zijn eigen toepassingen.
Zachte purschuimen zijn bijvoorbeeld terug te vinden in kussens van meubels en matrassen. Deze vorm heeft een open celstructuur. Door deze open celstructuur heeft dit schuim een lage dichtheid. De isolatiewaarde is daardoor lager dan bij een gesloten celstructuur. Voor dezelfde isolatiewaarde moet een dikkere laag aangebracht worden.
Door de open structuur is zacht purschuim niet aan te raden in vochtige ruimten. Dit materiaal is dan ook niet geschikt voor vloerisolatie omdat een kruipruimte vaak vochtig is. Hier wilt u geen isolatiemateriaal dat gevoelig is voor vocht.
Zogenaamd hard purschuim, dus de variant die hard wordt na het aanbrengen, heeft een gesloten celstructuur. Zodra het purschuim is aangebracht verandert het in een sterke, compacte laag met een hoge dichtheid. De gesloten cellen zorgen voor een hoge isolatiewaarde en een zeer vochtbestendig geheel. Het is ongevoelig voor schimmels en zwammen en tast geen metalen aan.
Purschuim wordt vloeibaar aangebracht in de te isoleren ruimte. Het schuim kan direct over leidingwerk worden gespoten. Zodra het uitgehard is kunt u niet meer bij uw leidingen komen zonder de isolatielaag te beschadigen. Dit kan een nadeel zijn wanneer u werkzaamheden of reparaties uit wilt voeren onder uw vloer.
Pur isolatie wordt ook geleverd in hardschuim platen. Deze voorgevormde platen zijn leverbaar in diverse diktes en afmetingen. Soms zijn ze al afgewerkt met folie, of zelfs met kant en klare wandafwerking te verkrijgen. Deze platen zijn bijvoorbeeld ideaal om te gebruiken bij het isoleren van een dak. Of op andere plaatsen waar een luchtspouw gewenst is.
Purschuim platen zijn zelf niet giftig. Maar let op wanneer u deze gaat bewerken. Bij zagen, snijden of verbranden van purschuim kunnen er altijd schadelijke stoffen vrijkomen. Adem dit niet in en was ook zo snel mogelijk uw handen na het verwerken van purschuim isolatiematerialen.
Gespoten purschuim als isolatie verbieden?
Diverse isolatiebedrijven, die purschuim isolatie plaatsen, vinden alle extra maatregelen maar onzin. Marktleider Pluimers vindt de
Is dit niet reden genoeg om een verbod op gespoten purschuim als isolatiemateriaal in te voeren? Wat ons betreft wel! Er zijn voldoende alternatieven op de markt die net zo goed, of nog betere, isolatie resultaten laten zien als purschuim isolatie. En die volkomen veilig in gebruik zijn. Waarom zou u een chemische reactie onder uw vloer of in uw spouwmuur willen als er ook een kant en klaar, milieuvriendelijk en gezond alternatief is?
Alternatieven voor purschuim isolatie
Zoals u zult begrijpen is purschuim niet meteen het meest milieuvriendelijke en duurzame isolatiemateriaal. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven waarmee de muren en vloer van uw woning net zo goed, of nog beter, geïsoleerd kunnen worden.
Wanneer de onderkant van uw vloer wordt bespoten met purschuim wordt vaak ook een deel van de fundering mee gespoten. Dit wordt gedaan om de afdichting van uw vloer sluitend te maken. Maar juist hierdoor ontstaan koudebruggen met de fundering. De fundering blijft van buitenaf afkoelen maar wordt niet langer vanuit de kruipruimte opgewarmd. Daardoor worden de randen van de vloer in uw woonkamer kouder. Kouder betekent in dit geval ook vochtiger. En juist dat geeft de huisstofmijt een perfecte plek om te overwinteren.
Onder uw vloer vorm de purschuim een onregelmatige isolatielaag. Hierdoor heeft het een groter afkoelend oppervlak. Condens zal neerslaan op de onderkant van uw vloer waardoor de druppels aan het purschuim hangen. Daardoor zullen ook buizen, leidingen en kabels onder uw vloer natter worden en eerder gaan roesten, of aangetast worden door het vocht.
Alternatief 1: Bodemisolatie
Bodemisolatie is een prima alternatief voor purschuim isolatie. Bodemisolatie wordt aangebracht op de bodem van uw kruipruimte. De dikke isolerende laag die het hier vormt houdt warmte in uw woning terwijl kou en vocht op de bodem van uw kruipruimte worden gehouden.
Na het aanbrengen van bodemisolatie zal uw kruipruimte duidelijk droger, en uw vloer warmer, worden. Bodemisolatie heeft een aantal
Goede bodemisolatie, zoals DroCom isolatiechips, zorgt ervoor dat uw kruipruimte en alle buizen, leidingen en kabels die zich daarin bevinden, gewoon bereikbaar blijven. Zonder uw isolatielaag te beschadigen kunt u de kruipruimte betreden en eventuele reparaties uitvoeren.
Voor elke kruipruimte is er een passende bodemisolatie beschikbaar. Voor bodemisolatie met isolatiechips is een minimale hoogte van 50 centimeter nodig om het goed aan te kunnen aanbrengen.
Is uw kruipruimte lager of moeilijk bereikbaar? Ook dan is er een geschikte bodemisolatie voor uw kruipruimte. De kleine isolatieparels zijn zelfs in de kleinste ruimtes aan te brengen zodat ook daar een mooie isolatielaag ontstaat.
Alternatief 2: Vloerisolatie met reflecterende folie
Een ander goed alternatief voor purschuim isolatie in uw kruipruimte is reflecterende folie. Deze folie wordt direct onder uw vloer aangebracht. Aan de onderzijde van uw vloer vormt het ‘kussens’ gevuld met stilstaande lucht. Omdat stilstaande lucht de beste vorm van isolatie is, en lucht een slechte warmtegeleider, zorgt de reflecterende folie ervoor dat de warmte uit uw woning niet in uw kruipruimte verdwijnt. Uw vloer wordt warmer en voelt aangenamer aan.
Een vereiste voor het aanbrengen van reflecterende folie onder uw vloer is een minimale hoogte van 50 centimeter in uw kruipruimte. Het grondwater mag niet te hoog staan en in de meest optimale situatie zijn er niet te veel leidingen, buizen en kabels in de kruipruimte aanwezig zodat er een mooie, naadloze isolatielaag kan worden gemaakt.
Wij maken gebruik van PIF isolatiefolie. Deze reflecterende folie bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie met daartussen luchtkussens. De luchtkussentjes in de folie zorgt voor extra stilstaande lucht, dus extra isolatie.
PIF isolatiefolie is minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld Tonzon folie en wordt onder uw vloer bevestigd met hoogwaardige, roestvrij stalen en kunststof bevestigingsmaterialen. De bodem van uw kruipruimte wordt voorzien van een bodemfolie dat vocht op de bodem houdt.
Alternatief 3: Spouwmuurisolatie met inblaaswol
Purschuim isolatie wordt ook toegepast in de spouwmuur. Door het sterk uitzettende vermogen van purschuim moet deze klus met de grootst mogelijke zorg worden uitgevoerd om schade aan spouwbladen en ramen te voorkomen. Als er teveel pur isolatie wordt aangebracht op één plek bestaat de kans dat er een te hoge spanningsdruk wordt opgebouwd in de spouwmuur. Beschadiging aan spouwbladen en ramen is het gevolg.
Door spouwmuurisolatie met inblaaswol te kiezen heeft u hier geen last van. Dit unieke isolatiemateriaal biedt een hoge en blijvende isolatiewaarde. Het geeft een optimale vulling en verdeling in de spouw, zonder inzakken, en er is geen kans op een te hoge spanningsdruk. De inblaaswol bestaat voor 98% uit glas, waarvan het grootste deel gerecycled is, het is waterafstotend en zal vochtdoorslag voorkomen. Inblaaswol als spouwmuurisolatie geeft uw woning een extra ‘jas’. U geniet van een behaaglijk gevoel zonder tocht en koudestraling.
Onze inblaaswol bevat geen chemische middelen. De binnenluchtkwaliteit zal op geen enkele wijze negatief beïnvloed worden door dit isolatiemateriaal, het is volledig reukloos en onbrandbaar. Schimmels en bacteriën krijgen geen kans bij deze waterafstotende inblaaswol. En door de ‘wollige’ structuur heeft het ook nog een geluiddempend effect waarmee geluidsoverlast kan worden tegengegaan. Spouwmuurisolatie met inblaaswol is zowel geschikt voor renovatie als nieuwbouw woningen.
Alternatief 4: Spouwmuurisolatie met Helmfoam
Spouwmuurisolatie met Helmfoam is nog het meest te vergelijken met purschuim isolatie. Grootste verschil is de mens- en milieuvriendelijke samenstelling van Helmfoam. Dit gemakkelijk te verwerken isolatiemateriaal wordt opgeschuimd met lucht in plaats van chemische middelen. Het is volledig geurneutraal en zwelt niet op zoals purschuim dat doet.
Helmfoam wordt als vloeibaar schuim in de spouwmuur gegoten waar het niet plakt maar in alle kleine hoekjes en gaatjes doordringt. Een ideale isolatiewaarde is het gevolg, zonder gevaar voor schade aan spouwbladen en ramen, door te hoge spanningsdruk.
De open celstructuur van Helmfoam isolatie is waterafstotend en schimmels krijgen hier geen kans. Daarnaast is de foam dampdoorlatend en heel moeilijk brandbaar, dat geeft een veilig gevoel.
Na-isoleren met Helmfoam is veel goedkoper omdat de huidige isolatie kan blijven zitten. Oude spouwmuurisolatie kan met dit isolatiemateriaal worden veranderd in een optimaal geïsoleerde spouwmuur.
In tegenstelling tot purschuim kan Helmfoam oude isolatiematerialen, zoals mineralen wol, comprimeren waardoor snel en eenvoudig een volledige egale, isolerende laag ontstaat. Dit unieke product biedt u een zeer hoge en blijvende isolatiewaarde.
Zoekt u een alternatief voor purschuim isolatie?
Purschuim isolatie hoeft voor u niet langer een discussiepunt te zijn. Zoals u ziet zijn er voldoende alternatieven die geen enkel risico met zich meebrengen en u een zeer hoge isolatiewaarde bieden. En natuurlijk een fikse besparing op uw energierekening.
Wilt u weten welk isolatiemateriaal voor uw woning het beste resultaat geeft? Of wilt u weten of uw huidige isolatie voldoet aan de moderne eisen? Neem gerust contact met ons op. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u passend advies geven omtrent uw woning. Met onze vrijblijvende offerte kunt u een weloverwogen keus maken en de beste isolatie voor uw woning kiezen.