Bespaartips 2021: Meteen geld besparen in het nieuwe jaar!
Met deze bespaartips begint u goed aan 2021. Het ziet ernaar uit dat we ook 2021 voornamelijk thuis zijn. Meer thuis zijn is ook meer energie gebruiken. Bent u normaal overdag van huis voor uw werk en andere bezigheden, nu brengt u het grootste deel van uw tijd thuis door. In de winter betekent dit onder andere lange dagen de kachel laten branden en gezellig een lampje aan in huis.
Geld besparen op uw energierekening is altijd leuk en lang niet zo moeilijk als u wellicht denkt. Door kleine aanpassingen aan uw woning en leefgewoonten kunt u al duurzamer leven.
Met deze 5 simpele bespaartips bespaart u meteen energie.
Bespaartip 1: Houd de warmte binnen
Energie besparen doet u natuurlijk het beste met goed isolatie. Woningen die voor 2005 gebouwd zijn kunnen vaak veel winst boeken met goede isolatie, zelfs als er tijdens de bouw al isolatie is aangebracht. Met goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloer- of bodemisolatie profiteert u van lagere stookkosten en een comfortabeler woonklimaat.
Nu is zelf isolatie aanbrengen niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn genoeg dingen die u kunt doen om de kou buiten te houden. Tocht is een belangrijke veroorzaker van een oncomfortabel gevoel in huis. Zeker in oudere huizen kan het flink tochten. Op de gekste plekken kunnen naden en kieren ontstaan. Deuren en ramen sluiten niet zo strak meer als toen de woning nieuw was, of hebben dat nooit gedaan.
Tijd om tocht aan te pakken. Want door tocht verdwijnt ook uw kostbare warmte en het aangename gevoel in huis. Dat is natuurlijk zonde. Ga daarom op zoek naar de plekken waar het in huis tocht. Tocht bij ramen en deuren kunt u oplossen met tochtstrips. Vergeet hierbij de brievenbus niet, die kan voor behoorlijk wat tocht zorgen. Een brievenbusborstel of klep lost dit op.
Vergeet ook uw kruipluik niet. Een slecht geïsoleerde kruipruimte laat tot wel 15% warmte verloren gaan en zorgt voor een onaangenaam koude vloer. Zelfs als uw vloer nog niet goed geïsoleerd is kunt u beginnen met het binnen houden van de warmte. Ook hier kan tocht ontstaan door het temperatuurverschil. De koude lucht van onder uw vloer kan uw leefruimte binnenkomen via allerlei kieren en naden. Dus ook via de verwarmingsleidingen die door uw vloer naar boven komen. Maak deze openingen dicht.
Wilt u nog meer besparen? Isoleer dan meteen de warme buizen onder uw vloer. Zo blijft de warmte in uw systeem en worden alleen uw radiatoren verwarmt en niet uw kruipruimte.
Bespaartip 2: Bewust omgaan met energie
Bewust omgaan met energie klinkt misschien als een hele opgave, maar wanneer u er actief mee aan de slag gaat is het al snel een gewoonte. Als u het resultaat van uw acties ook nog terug ziet op uw energierekening, dan wordt het pas echt een leuke uitdaging om nog bewuster te worden.
Het zit hem voornamelijk in de simpele dingen. Die dingetjes waarvan u nu denkt “hoeveel invloed kan dit nu hebben?”, kunnen u bij elkaar honderden euro’s per jaar opleveren. U hiervan bewust worden is de eerste stap. Denk bijvoorbeeld eens aan het volgende punten:
1. Laat u licht branden in kamers waar u niet bent of zet u het uit?
2. Staat de tv altijd op stand-by of zet u hem helemaal uit? Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de tv, maar voor alle apparatuur die u op stand-by kunt zetten.
3. Zet u gedachteloos de verwarming een graadje hoger, terwijl u ook een vest aan kunt trekken?
4. Laat u ongebruikte laders in het stopcontact zitten? Zo gebruiken ze nog steeds stroom én u loopt een grotere kans op brand.
5. Heeft u een vijverpomp? Deze staat dag en nacht aan. Ga eens na hoeveel stroom deze verbruikt, misschien is er ondertussen een zuinigere versie op de markt.
6. Een elektrische boiler kan honderden euro’s per jaar verbruiken, een zonneboiler is een duurzaam alternatief.
7. Heeft u een buitenlamp bij de voordeur die dag en nacht brandt? Schakel hem alleen in als het donker wordt, bij voorkeur met een sensor. Dat scheelt heel wat branduren op jaarbasis.
8. Gebruik zoveel mogelijk oplaadbare batterijen.
9. Laadt kleine apparatuur (zoals zaklampjes en smartphone) en batterijen op met zonne-energie. U kunt al voor enkele tientjes een zonne-energie powerbank kopen.
Bespaartip 3: Zelf stroom opwekken
Zelf stroom opwekken is natuurlijk de beste manier op uw energierekening omlaag te krijgen. Heeft u de mogelijkheid om zonnepanelen op uw dak te plaatsen, dan is dit een mooie manier om een groot deel van uw energie zelf op te wekken.
De kans is groot dat u niet al uw energie zelf op kunt wekken. Kies voor het andere deel groene stroom. Dit is tegenwoordig niet (veel) duurder dan grijze stroom en u draagt bij aan een duurzame toekomst.
Hoe minder stroom u verbruikt, hoe minder u op hoeft te wekken. Vervang daarom alle gloeilampen in huis voor led verlichting. Spaarlampen zijn al milieuvriendelijker, maar led verlichting zal uw energieverbruik zeker laten dalen.
Bespaartip 4: Gebruik apparaten slim
Tegenwoordig hebben we allerlei apparaten in huis om ons leven makkelijker te maken. De verleiding is groot om ze continue te gebruiken. Ga ook hier bewust om met stroom. Een half volle wasmachine of vaatwasser hoeft nog niet aan. Wacht tot hij helemaal vol is, dat scheelt heel wat wasbeurten per jaar. Heeft u toch die ene pan nodig? Was hem dan even met de hand af, dat is duurzamer en sneller.
Heeft u een wat nieuwere wasmachine? Gebruik dan zoveel mogelijk het eco-programma. De meeste was is hier prima mee schoon te krijgen. Heeft uw machine dit programma niet, stel hem dan in op 30 graden, daarmee wordt de meeste was prima schoon en het kost u een stuk minder.
Nog zo’n energieslurper is de wasdroger. Bent u gewend om uw was altijd in de droger te doen? Kijk eens naar buiten, vaak is het prima weer om uw was buiten te drogen. Dit bespaart u niet alleen veel energie, maar uw was slijt minder en gaat daardoor ook nog eens langer mee. Als dat geen duurzame oplossing is?
Bespaartip 5: Wees zuinig met water
Hoewel de waterrekening meestal niet schrikbarend hoog is, blijft water op aarde schaars. Ga daarom ook zuinig om met water. Met douchen verbruikt u ongemerkt veel water. De gemiddelde Nederlander staat 9 minuten onder de douche en gebruikt daarbij ruim 51 liter water. Stel dat u 1,5 minuut minder onder de douche staat, dan kunt u bijna 10 liter besparen.
Een waterbesparende douchekop helpt de waterdruk verlagen, waardoor u minder water verbruikt. Let ook op tijdens het tandenpoetsen, scheren of handen wassen. Veel mensen laten de kraan stromen terwijl ze hem niet gebruiken. Door de kraan tussendoor uit te zetten bespaart u heel wat liters schoon drinkwater per jaar.
Gebruikt u schoon drinkwater om de planten binnen en in uw tuin water te geven? Een regenton is een uitkomst, zeker in Nederland. Het regent vaak genoeg om hem het grootste deel van het jaar vol te houden. Met dit water kunt u mooi de planten water geven. Die zullen er blij mee zijn, want ze vinden regenwater veel lekkerder dan water uit de kraan.
Waar gaat u op besparen in 2021?
U ziet het, u kunt op een hele simpele manier flink wat energie besparen, zonder grote ingrepen. Wilt u uw woning echt energiezuinig maken? Laat dan eens naar uw woningisolatie kijken. Als uw woning voor 2005 gebouwd is, bestaat er een grote kans dat uw isolatie beter kan.
Onze isolatiespecialist komt graag bij u langs om uw isolatie te bekijken en u van passend advies te voorzien. Zo weet u precies waar u aan toe bent en hoeveel u extra kunt gaan besparen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk isolatieadvies.