Zo overwint u uitdagingen en obstakels bij het overstappen op duurzame energie

Overstappen naar duurzame energie heeft allerlei voordelen. De vermindering van CO2-uitstoot is natuurlijk goed voor het milieu. Loskomen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen maakt ons minder gebonden aan de levering uit het buitenland. Dit werkt ook stimulerend voor de lokale economie. Voor u persoonlijk is vooral de verlaging van uw energierekening een groot voordeel van deze overstap.

Toch zult u ook diverse uitdagingen en obstakels tegenkomen als u wilt overstappen op duurzame energie. Daar gaan we in deze blog met u naar kijken.

Overstap duurzame energie oudere woning

Nieuwbouwwoningen worden energieneutraal gebouwd en opgeleverd zonder gasaansluiting. Wilt u in uw bestaande woning van het gas af, dan zal dat niet zomaar gaan. Een oudere woning energieneutraal maken, vraagt wat voorbereiding:

  • U heeft zeer goede isolatie nodig voor uw dak, muren en vloer.
  • Uw ramen zullen vervangen worden door minimaal HR++ of zelfs triple glas.
  • Alle naden en kieren moeten zoveel mogelijk dichtgemaakt worden.
  • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor een gezond binnenklimaat en gaat efficiënt met warmte om.

Zo kunt u stap voor stap uw woning klaarmaken voor de overstap naar duurzame energie. Uw gasstel vervangen door een elektrische kookplaat is een relatief eenvoudige stap om minder gas te gaan gebruiken. Wilt u helemaal van het gas los, dan zal uw isolatie optimaal moeten zijn. Pas als uw woning geschikt is voor verwarmen op lage temperaturen, kunt u gaan denken aan verwarmen met een warmtepomp of ander alternatief.

In een energieneutrale woning wekt u bij voorkeur zelf de stroom op die u nodig heeft voor uw dagelijkse bezigheden. Daarom wilt u zo min mogelijk energie gebruiken, want dan hoeft u ook minder op te wekken. In een energiezuinige woning is het goed haalbaar zelf de benodigde energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak.   


Uitdagingen en obstakels overstap duurzame energie

Er zijn verschillende uitdagingen en obstakels bij het overstappen op duurzame energie.

Hierbij kunt u denken aan de volgende voorbeelden:

  • Kosten: Het investeren in duurzame energie kan in het begin duur zijn. Dit kan u tegenhouden om over te stappen op duurzame energie.
  • Infrastructuur: De bestaande infrastructuur voor energieproductie en distributie is voornamelijk gericht op fossiele brandstoffen. Het aanpassen van de infrastructuur om duurzame energie op te nemen, kan kostbaar en tijdrovend zijn.
  • Technologie: De technologie voor duurzame energie is nog volop in ontwikkeling. Het kan dus nog onzeker zijn welke technologieën het meest geschikt zijn voor een bepaalde situatie.
  • Opwekkingscapaciteit: Duurzame energiebronnen zijn vaak afhankelijk van weersomstandigheden (zon en wind) en kunnen daarom minder betrouwbaar zijn dan fossiele brandstoffen. Dit kan leiden tot beperkingen in de opwekkingscapaciteit van duurzame energie.
  • Wet- en regelgeving: Het huidige beleid en de regelgeving zijn nog niet altijd optimaal afgestemd op duurzame energie. Dit kan een belemmering vormen voor investeringen in duurzame energieprojecten.
  • Acceptatie: De acceptatie van duurzame energie kan afhankelijk zijn van de opvattingen van mensen. Sommigen zijn bijvoorbeeld bezorgd over de visuele impact van windturbines of de veiligheid van kernenergie. Dit kan leiden tot weerstand tegen de ontwikkeling van duurzame energieprojecten.

Overwin uw uitdagingen stap voor stap

De overstap naar duurzame energie vraagt hier en daar wat creativiteit. Sommige investeringen zijn pittig. Maak daarom zeker gebruik van alle stimulerende maatregelen die de overheid en gemeenten beschikbaar stellen.

Wij houden voor u in de gaten welke subsidies er beschikbaar zijn en helpen u graag bij het aanvragen hiervan. Al tijdens het aanbrengen van uw isolatie zorgen we dat de juiste foto’s gemaakt worden, deze zijn nodig bij het aanvragen van de subsidie. Ook de factuur voorzien we van de juiste informatie, zodat uw subsidieaanvraag soepel verloopt.  

Probeer in plaats van uitdagingen vooral de voordelen te zien, zowel voor het milieu, de economie als voor uw eigen portemonnee. Want op de lange termijn zult u zeker profiteren van uw duurzame woning. Uw energieverbruik gaat drastisch naar beneden en daarmee ook de kosten die u hiervoor elke maand kwijt bent. De waarde van uw woning gaat omhoog en uw woning wordt populairder op de woningmarkt.

Bent u benieuwd wat goede woningisolatie u kan opleveren? Zet dan vandaag de stap richting duurzame energie en vraag uw vrijblijvende offerte aan.