Uw huis verduurzamen in 5 stappen

Duurzaamheid is een toverwoord tegenwoordig, alles moet duurzaam worden. Hoe duurzaam is uw woning eigenlijk? Als u gaat verhuizen of verbouwen wilt u dit waarschijnlijk duurzaam doen. Duurzaam wordt de laatste tijd vooral gelinkt aan groene oplossingen en energiebesparende maatregelen, maar het staat natuurlijk ook gewoon voor degelijk, een resultaat dat staat voor langere tijd.

Uw woning duurzaam verbouwen of opknappen is niet alleen goed voor het milieu, u bespaart er ook veel energie mee en dat voelt u in uw portemonnee. Uw huis verduurzamen is een wijze beslissing voor de toekomst. Met de 5 stappen uit deze blog zal uw huis nog verder verduurzamen.

Stap 1: Breng het energieverbruik naar beneden

Een woning hoeft tegenwoordig geen hoge energierekening meer te hebben. Er zijn ondertussen zoveel energiebesparende maatregelen die u kunt nemen, dat uw energierekening drastisch naar beneden kan. De belangrijkste stap is de isolatie van uw woning goed onder handen nemen.
Denk hierbij vooral aan:
Vloerisolatie
• Spouwmuurisolatie
Dakisolatie
• HR+++ ramen

Zelfs als uw woning bij de bouw voorzien is van isolatiemateriaal is hier meestal nog veel winst te behalen. Zeker woningen die gebouwd zijn voor 2005 hebben vaak nog mogelijkheden tot verbetering. Helmwijk is gespecialiseerd in het na-isoleren van spouwmuren, zonder eerst het oude isolatiemateriaal eruit te halen. Dit levert u veel voordelen op, want het huidig isolatiemateriaal is vaak verouderd en flink in isolatiewaarde gedaald. In sommige stukken van uw muur kan het zelfs zoveel naar beneden gezakt zijn dat bepaalde delen van uw spouwmuur geen isolatiemateriaal meer bevat.

Stap 2: Wek uw energie duurzaam op

We zien ze steeds meer: zonnepanelen. Heeft u een dak dat gunstig ligt ten opzichte van de zon, dan is het plaatsen van zonnepanelen een goed idee. U kunt een groot deel van uw energie duurzaam opwekken. Verder kunt u natuurlijk een zonneboiler gebruiken voor uw warme tapwater en wilt u nog een stap verder gaan, dan is een warmtepomp een goed idee om uw woning mee te verwarmen.

Stap 3: Van gas los

Kan uw woning al van gas los? Dat is wel het doel waar we naartoe willen. In veel Nederlandse woningen wordt gekookt op gas en werkt de centrale verwarming via een gasgestookte ketel. Stapt u over op een elektrische kookplaat, dan werkt alleen uw verwarming en warm water nog op gas.

Er komen steeds meer innovatieve systemen om uw woning elektrisch te verwarmen. Denk hierbij aan de warmtepomp. Hier zijn verschillende uitvoeringen van leverbaar. In het begin werkte deze alleen met lage temperatuur verwarming, zoals vloerverwarming, maar hier komt snel verandering in. Er zijn ook systemen die werken met uw huidige radiators, zodat u niet uw hele woning hoeft te verbouwen om dit systeem te laten werken.

De gasrekening betreft vaak een flink deel van uw energierekening. Door uw woning goed te isoleren wordt deze geschikt voor de warmtepomp. Kunt u dit systeem van energie voorzien met uw eigen zonnepanelen, dan bent u behoorlijk duurzaam bezig.

Stap 4: Recyclen = duurzaam

We leven in een consumptie maatschappij waarin we te makkelijk dingen weggooien en iets nieuws kopen. Zonde, want vaak zijn apparaten of materialen nog prima te gebruiken voor iets anders. Het hergebruiken van materialen levert niet alleen een besparing op, maar verkleint ook de afvalberg die we met zijn allen creëren.

Denkt u aan een nieuwe keuken? Door het laten verven van uw kastdeurtjes ziet uw keuken er als nieuw uit en krijgt een tweede leven. Zo ook met meubelen. Een nieuw stofje of verse laklaag doet wonderen.

Stap 5: Duurzaamheid in en om het huis

Er zijn in en om het huis talloze kleine aanpassingen te doen die uw woning duurzamer maken en uw energierekening laten dalen. Denk bijvoorbeeld aan:
• Het toepassen van led verlichting;
• Afdichten van kieren met tochtstrips;
• Monteren van waterbesparende kranen;
• Bewegingssensor met schemersensor bij de buitenlamp;
• De thermostaat een graadje lager zetten;
• Apparatuur helemaal uitschakelen, in plaats van op stand-by laten staan.

Voor u het weet heeft u heel wat energie bespaard.

Hoe gaat u uw woning verduurzamen?

Natuurlijk kost het verduurzamen van uw woning geld. Het leuke van deze investering is dat u hem na verloop van tijd vanzelf weer terug zult verdienen. Goede woningisolatie is binnen 3 tot 5 jaar volledig terugverdiend en zult u daarna geld op blijven leveren. Dit geldt ook voor zonnepanelen, over het algemeen heeft u de investering er na 6 á 7 jaar uit. Kleine aanpassingen, zoals led verlichting, heeft u binnen 2 jaar terug. Een goede besteding van uw geld, waar u meer voor terugkrijgt dan u op het moment op de spaarrekening ontvangt.

Met welke verduurzaming gaat u beginnen? Kleine aanpassingen kunnen altijd, maar voor u aan een warmtepomp denkt zult u eerst uw woning goed moeten isoleren. De isolatiespecialist van Helmwijk komt graag bij u kijken. Wij geven u persoonlijk advies op maat, zodat u de maximale besparing gaat bereiken met uw woningisolatie. Neem vrijblijvend contact op met de isolatiespecialist.