Moet oude spouwmuurisolatie verwijderd worden?
Is uw spouwmuur nog voorzien van een oude laag spouwmuurisolatie en zou u deze graag verbeteren? Dan vraagt u zich vast af of het altijd nodig is om de oude isolatielaag te verwijderen. Veel isolatiebedrijven zullen u aanraden eerst de oude spouwmuurisolatie te verwijderen voor er een nieuwe laag aangebracht kan worden. Maar is dat altijd nodig?
Vooral bij oudere woningen kan de spouwmuurisolatie sterk verouderd zijn. Vochtproblemen en energieverlies zijn het gevolg. Verouderde spouwmuurisolatie kan aangetast zijn door vocht of zijn ingezakt en daardoor aan isolatiewaarde inleveren. Daarnaast zijn oude isolatielagen lang niet zo goed als de moderne isolatiematerialen. Deze bieden een veel hogere isolatiewaarde in een dunnere laag.
Hoe gaat u om met oude spouwmuurisolatie en wat is de beste oplossing om de isolatiewaarde van uw muur te verhogen?
Is het mogelijk om oude spouwmuurisolatie te verwijderen?
Oude spouwmuurisolatie kan meestal verwijderd worden. Soms is dit zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij een woning waar de isolatielaag nat is door een slechte muurconstructie of wanneer het ingezakt is, zoals dat bij steenwol weleens wil gebeuren. Vochtproblemen in huis, schimmelvorming, kou en tocht zijn veelgehoorde problemen. Meestal is dit het geval bij woningen uit de jaren ’80 en ’90.
Is uw spouwmuur vochtig, waarbij de isolatie nat is geworden en de muren schimmelvorming vertonen? Dan is het noodzakelijk om de oude isolatielaag te verwijderen. Het schoonmaken van de spouw zorgt voor een goede basis voor een nieuwe isolatielaag. Afhankelijk van het isolatiemateriaal wordt de oude spouwmuurisolatie via openingen in de buitenmuur weggezogen.
Losse isolatiematerialen zoals isolatieparels, losse wolvlokken, glaswol of UF-schuim zijn te verwijderen uit de spouwmuur door middel van een afzuigtechniek. Is er purschuim in de spouw gebruikt, dan kan dit niet meer verwijderd worden.
Moet oude spouwmuurisolatie altijd verwijderd worden?
Het verwijderen van oude spouwmuurisolatie is een ingrijpende en soms kostbare ingreep. Gelukkig is het vaak niet nodig om de oude spouwmuurisolatie te verwijderen. In de meeste gevallen kan de oude spouwmuurisolatie worden bijgevuld. Als hier het juiste isolatiemateriaal voor wordt gebruikt, krijgt u een mooie, nieuwe, egale isolatielaag met een veel hogere isolatiewaarde.
Het bijvullen en herstellen van oude spouwmuurisolatie is een mooie oplossing, waarmee u veel kosten bespaart. Wij gebruiken onze speciale Helmfoam voor het herstellen en verbeteren van oude spouwmuurisolatie. Dit vloeibare isolatieschuim wordt via kleine gaatjes in uw muur gegoten. Hier worden alle ruimtes, gaten en kieren opgevuld. Oude isolatielagen, zoals glaswol of steenwol, worden samengedrukt. Zo ontstaat er een optimale isolatielaag met een mooie isolatiewaarde.
Waarom uw oude spouwmuurisolatie verbeteren?
Vanaf 1960 werden nieuwe huizen gebouwd met een spouwmuur, maar nog niet voorzien van isolatie. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij de bouw werd verplicht vanaf 1976. De isolatiematerialen die toen gebruikt werden zijn ondertussen vervangen door sterk verbeterde HR++ materialen. Deze materialen presteren veel beter.
Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd er veel gebruikgemaakt van isolatiematerialen zoals steenwol, kunststof parels en UF-schuim. (niet te verwarren met purschuim) Door de jaren heen zijn deze isolatiematerialen verweerd, gescheurd, verpoederd of naar beneden gezakt. Hierdoor verliest het zijn isolatiewaarde en kunnen koudebruggen ontstaan. Vooral ingezakte isolatie kan tot vochtproblemen leiden, omdat in delen van de muur helemaal geen isolatie meer te vinden is.
Vochtproblemen door oude spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie wordt wel vaker in verband gebracht met vochtproblemen. Vaak gaat het om oude isolatielagen. Wanneer het isolatiemateriaal niet goed op zijn plek blijft zitten, zullen er koudebruggen ontstaan. Dit wilt u altijd voorkomen, omdat koudebruggen kunnen leiden tot vocht- en schimmelplekken op uw binnenmuur. Koudebruggen zorgen voor koude plekken in de muur en vochtige lucht in uw woning condenseert op plekken waar de muur koud is.
We zien vaak vochtproblemen ontstaan door oude isolatielagen met minerale inblaasvlokken die naar beneden gezakt zijn door de zwaartekracht. UF-schuim heeft een beperkte levensduur en zal na verloop van tijd verpoederen of scheuren. Op de plekken waar de spouwmuurisolatie onderbroken wordt, zullen vroeg of laat problemen ontstaan.
Oude spouwmuurisolatie verwijderen of herstellen?
Het is natuurlijk het mooiste als u er op tijd bij bent, voor er vochtproblemen ontstaan door verouderde spouwmuurisolatie. Aan de hand van het bouwjaar van uw woning kunnen we inschatten hoe het met uw spouwmuurisolatie gesteld is.
Om het helemaal zeker te weten, bekijken we uw huidige isolatie met een endoscoop. Via een klein gaatje in de buitenmuur nemen we een kijkje in de spouw om te zien om welk isolatiemateriaal het gaat en de huidige staat vast te stellen. Aan de hand van deze informatie krijgt u persoonlijk advies over het optimaliseren van uw spouwmuurisolatie.
Bij Helmwijk gaan we altijd voor maximale besparing. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe het met uw spouwmuurisolatie gesteld is.