Uw kruipruimte isoleren? Zo pakt u dat aan

Uw kruipruimte isoleren is altijd een goede keus. De kruipruimte is een koele en vaak vochtige plek. In veel plaatsen in Nederland staat er zelfs vrijwel voortdurend een laag water in de kruipruimte. De koude en vochtige lucht vindt op de een of andere manier altijd een weg naar boven. Hierdoor voelt uw vloer onaangenaam koud aan en is de luchtvochtigheid in huis hoog. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming harder moet werken om de koude, vochtige lucht op een aangename temperatuur te brengen.

Zelfs als uw woonkamer op de door u ingestelde temperatuur komt, voelt dit vaak nog onaangenaam aan. Grote kans dat u de verwarming nog een graadje hoger zet om dit te compenseren. Wanneer u uw energierekening onder ogen krijgt, schrikt u van het hoge energieverbruik.

Uw kruipruimte isoleren levert u direct allerlei voordelen én geld op. Uw woning voelt snel warmer en droger aan. Het woonklimaat verbetert merkbaar. De luchtvochtigheid daalt. Droge lucht is sneller en makkelijker te verwarmen. Uw verwarming hoeft minder moeite te doen en dat ziet u terug op uw energierekening.

Wilt u ook uw kruipruimte laten isoleren? Zo pakt u dat aan.

Hoe wilt u uw kruipruimte isoleren?

Een kruipruimte kan op verschillende manieren geïsoleerd worden en dan heeft u ook nog eens een enorme keus uit verschillende soorten isolatiemateriaal. Welke moet u kiezen?
Afhankelijk van de situatie onder uw vloer zullen er bepaalde isolatiematerialen afvallen. Niet alle materialen kunnen bijvoorbeeld even goed tegen water. In een vochtige kruipruimte is dat natuurlijk niet handig.

Een kruipruimte kan op twee manieren geïsoleerd worden:
Bodemisolatie: Er wordt een isolatielaag op de bodem van de kruipruimte geplaatst.
Vloerisolatie: Er wordt een isolatielaag geplaatst aan de onderkant van de vloer.

Verschillende isolatiematerialen voor de kruipruimte

In de kruipruimte kunt u verschillende isolatiematerialen gebruiken. Welk isolatiemateriaal u uiteindelijk kiest, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de hoogte van uw kruipruimte, de toegankelijkheid en de hoeveelheid vocht.

Enkele voorbeelden van isolatiemateriaal voor uw kruipruimte zijn:
Isolatiechips
• Isolatieparels
Isolatiefolie
Polystyreen platen
• Schelpen isolatie

Hoe kiest u de beste isolatie voor uw kruipruimte?

Er is niet één isolatiemateriaal het beste voor elke kruipruimte. Afhankelijk van een aantal factoren zal de beste isolatie voor uw kruipruimte gekozen moeten worden. Belangrijke factoren waar de isolatiespecialist naar zal kijken zijn:
• Hoe hoog is uw kruipruimte? Voor het aanbrengen van vloerisolatie is meer ruimte nodig dan voor het aanbrengen van bodemisolatie. Zelfs wanneer de kruipruimte zeer laag is, zijn er nog mogelijkheden om bodemisolatie aan te brengen.
• Hoe vochtig is uw kruipruimte? Een vochtige kruipruimte is een ruimte waar een groot deel van het jaar een laag water in staat, zal andere isolatie nodig hebben dan een kruipruimte die kurkdroog is.
• Is vloerisolatie mogelijk in uw kruipruimte? Vloerisolatie aan de onderzijde van uw vloer is niet altijd de beste oplossing. Dit is onder andere afhankelijk van de staat van uw vloer. Denk bijvoorbeeld aan vloeren met houtrot of betonrot, zoals Kwaaitaal vloeren of Mantavloeren. Of heeft u een vloer met vloerverwarming? Ook hier is vloerisolatie belangrijk.

Sommige vloeren hebben extra aandacht nodig. Er is daarom niet één soort vloerisolatie die bij alle vloeren een optimaal resultaat geeft. Kruipruimte isolatie is voor ons maatwerk. Wij gaan voor maximale besparing en adviseren u daarom graag persoonlijk over de beste isolatie voor uw kruipruimte.

Een lage kruipruimte isoleren

Een kruipruimte van zo’n 40 tot 80 centimeter is ideaal voor het aanbrengen van vloerisolatie vanuit de kruipruimte. Er is voldoende bewegingsruimte, waardoor de isolatiespecialist overal goed bij kan. Toch is niet elke kruipruimte zo hoog. Er zijn ook kruipruimtes van slechts 35 centimeter hoog of zelfs maar 10 centimeter. Dan is het onmogelijk om in de kruipruimte rond te bewegen en vloerisolatie aan te brengen.

Toch zijn er ook in deze lage kruipruimtes mogelijkheden om isolatie aan te brengen. Zelfs als er geen kruipluik aanwezig is kan er via gaten in de vloer isolatie in de kruipruimte worden aangebracht. In een erg lage kruipruimte bieden isolatieparels de oplossing. Ze kunnen eenvoudig van bovenaf, via een kruipluik of gaten in de vloer, worden ingeblazen.

Het is belangrijk om de volledige ruimte onder de vloer te vullen met isolatiemateriaal. Er kunnen delen zijn afgesloten door bijvoorbeeld een muurtje. Houd dit goed in de gaten. Wanneer een gedeelte van de kruipruimte niet geïsoleerd wordt, zorgt dit voor koudebruggen. Hierdoor gaat de isolatiewaarde naar beneden, en dat merkt u aan uw energierekening en leefklimaat.

Een natte kruipruimte isoleren

Een natte kruipruimte is niet vreemd in Nederland. U bent niet de enige als er bijna het hele jaar door een laag water in uw kruipruimte staat. Hoe u ook uw best doet, u kunt niet voorkomen dat de kou en het vocht uit de kruipruimte in uw woning komt. Dit kan voor vervelende vochtproblemen, schimmelvorming en een muffe lucht zorgen.

In dit geval is het vochtprobleem vaak de grootste reden om de kruipruimte te isoleren. Bodemisolatie is hier de oplossing. U wilt dat het vocht uit de bodem in uw kruipruimte blijft en niet langer uw woning binnenkomt, waar het voor een onaangenaam woonklimaat zorgt.

Een goede laag bodemisolatie met DroCom isolatiechips houdt het vocht op de bodem van uw kruipruimte gevangen. De luchtlaag boven de isolatie wordt warmer en droger. Zelfs als er een laag water in uw kruipruimte staat zullen de DroCom isolatiechips hun isolatiewaarde behouden. Ze gaan eenvoudigweg drijven op het water. Is uw kruipruimte vochtig? Dan is dit zeker een factor om rekening mee te houden bij het kiezen van het isolatiemateriaal.

De beste isolatie voor uw kruipruimte

Uiteraard wilt u de beste isolatie voor uw kruipruimte. Wij helpen u hier graag mee. Onze isolatiespecialisten geven u advies op maat, zodat eventuele vochtproblemen worden opgelost en u maximaal kunt profiteren van alle voordelen die kruipruimte isolatie u te bieden heeft.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat kruipruimte isolatie u op kan leveren.