Jaren 80 woning isoleren? Dit wint u ermee
In de jaren 80 werden veel woningen bij de bouw al geïsoleerd. Waarschijnlijk ook uw woning, want in deze periode werd er steeds meer actief geïsoleerd in nieuwbouwwoningen. Glaswol en steenwol waren isolatiematerialen die veelvuldig werden toegepast voor het isoleren van daken, muren en vloeren.
In de jaren 80 was dit een grote stap voorwaarts op isolatiegebied, maar deze isolatiematerialen zijn tegenwoordig ernstig verouderd. De kans is groot dat het materiaal verzakt is of aangetast door vocht. De isolatiewaarde van toen voldoen niet meer aan de moderne eisen.
Er is veel winst te behalen door uw jaren 80 woning te laten na-isoleren. De moderne isolatiematerialen zijn duurzaam en hebben een langere levensduur dan uw woning. Daardoor is na-isoleren een eenmalige investering die u geld oplevert.
Moderne isolatienormen voor uw jaren 80 woning
Jaren 80 woningen voldoen niet meer aan de moderne eisen voor energieprestaties. Van 1975 tot ongeveer 1995 werden nieuwbouwwoningen vooral geïsoleerd met EPS-platen, steenwol, glaswol en PUR. Deze isolatieplaten voldoen niet meer aan de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) die pas sinds 1996 wettelijk zijn ingevoerd.
Het Bouwbesluit laat zien aan welke wettelijke eisen nieuwbouwwoningen moeten voldoen. Maar ook voor renovatie zijn hierin regels vastgelegd. De wettelijke eisen van 1996 zijn in 2011 en 2015 nog verder aangescherpt.
De isolatiewaarde is hierbij een belangrijke norm. Wilt u bijvoorbeeld uw vloerisolatie verbeteren tijdens een renovatie? Dan zal de Rc-waarde bij een complete vloerisolatie 2,5 m2K/W moeten zijn. Bij een nieuwbouwwoning is de eis 3,5 m2K/W. Voor uw jaren 80 woning is de vereiste isolatiewaarde voor renovatie al een flinke stap vooruit.
Spouwmuurisolatie jaren 80 woning
De isolatieplaten die bij jaren 80 woningen als spouwmuurisolatie zijn toegepast, zijn niet meer te vergelijken met moderne spouwmuurisolatie. De isolatiewaarde van de - vaak dunne laag - glaswol of steenwol die in de jaren 80 werden toegepast, kan veel beter. Om uw energierekening te verlagen en de woningwaarde te laten stijgen is na-isoleren onmisbaar.
Door de jaren heen heeft het originele isolatiemateriaal zijn werking deels verloren. Vaak is het materiaal in de spouw naar beneden gezakt, waardoor sommige delen van de muur niet meer geïsoleerd zijn.
Het na-isoleren van de muur is een vrij eenvoudige ingreep die van buitenaf kan worden gedaan. In uw buitenmuur worden kleine gaatjes geboord in de voegen. Via deze gaatjes brengen wij onze speciale Helmfoam in de spouw. Dit schuim verdeelt zich door uw spouw, waar het een egale isolatielaag vormt. De oude isolatiematerialen in de spouw worden samengedrukt, waardoor een nog betere en dichtere isolatielaag ontstaat.
Vloerisolatie bij uw jaren 80 woning
Uw jaren 80 woning is waarschijnlijk bij de bouw voorzien van een laag vloerisolatie. Vaak werden er isolatieplaten aangebracht tussen de balken onder uw vloer. Deze isolatieplaten kunnen nog in goede staat zijn of door eventuele werkzaamheden in de kruipruimte beschadigd zijn. Hoe dan ook kan de isolatiewaarde beter.
In uw kruipruimte kan op verschillende manieren extra isolatie worden aangebracht:
- Bodemisolatie: Heeft u al een laag vloerisolatie aan de onderzijde van uw vloer, dan kan bodemisolatie de isolatiewaarde flink verhogen. Daarnaast verbetert u hiermee het klimaat in de kruipruimte en daarmee ook uw binnenklimaat. De laag bodemisolatie houdt kou en vocht vast op de bodem van uw kruipruimte. Dat merkt u in uw leefruimte. De luchtvochtigheid daalt en uw leefomgeving voelt aangenamer.
- Vloerisolatie verbeteren: Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de isolatiewaarde. U kunt er daarom ook voor kiezen de isolatielaag aan de onderzijde van uw vloer te verbeteren. Dit kunt u doen door de hele isolatielaag te vervangen door een nieuwe laag of de huidige isolatie aan te vullen.
- Bovenzijde van uw vloer isoleren: Heeft u geen kruipruimte? Dan is het isoleren van uw vloer ook mogelijk vanaf de bovenzijde. Er zijn speciale, beloopbare isolatieplaten of isolatiefolie beschikbaar. Deze isolatiematerialen komen onder uw vloerbedekking en zorgen daar voor een isolerende laag.
Dakisolatie jaren 80 woning
Net als de andere delen van uw jaren 80 woning, is ook de dakisolatie gedateerd. De moderne isolatiematerialen bieden u een veel hogere isolatiewaarde en zijn daarnaast veel beter qua brandveiligheid. Door uw dak en zolder van betere isolatie te voorzien, verhoogt u het comfort in dit gedeelte van uw woning. Daardoor kunt u wellicht uw zolder als leefruimte gaan gebruiken, in plaats van alleen als opslagruimte.
Het isoleren van uw dak is een belangrijke stap in het verlagen van uw energiekosten. Gebruikt u de zolder alleen als opslag, dan is het isoleren van de zoldervloer een goede optie voor u. De warmte wordt hierdoor al eerder in huis tegengehouden en u verwarmt geen ruimtes die dit niet nodig hebben.
Advies isolatie jaren 80 woning
Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen door uw jaren 80 woning beter te isoleren? Wij vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Neem vrijblijvend contact op met onze isolatiespecialist.