Hoe goed is uw woning geïsoleerd? Zo komt u hierachter

Hoe goed uw woning geïsoleerd is, dat is aan de buitenkant niet altijd te zien. Het bouwjaar van uw woning kan u meer vertellen. Maar de vorige bewoners kunnen ook al bezig zijn geweest met isolatie. Als u dit niet meer na kunt vragen, hoe komt u er dan achter?

U wilt gaan besparen op uw energierekening. De meest logische stap is uw woning voorzien van goede woningisolatie. Alle warmte die u binnen kunt houden is uw eerste winst. Een goed geïsoleerde woning heeft goede dakisolatie, (spouw)muurisolatie, vloerisolatie en isolerende ramen. Pas als al deze delen goed geïsoleerd zijn profiteert u optimaal.   

Maar welke delen van uw huis hebben extra aandacht nodig als het om isolatie gaat? Hoe kunt u zelf zien hoe goed uw woning nu al geïsoleerd is? Daar gaan we u in deze blog een aantal handige handvatten voor geven.

Isolatie: checken met bouwjaar

Het bouwjaar van uw woning kan u al veel vertellen over de aanwezige isolatie. Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben bij de bouw geen isolatie meegekregen en werden van enkel glas voorzien. Deze woningen hebben ook geen spouwmuur. Vaak zien we dat bewoners deze woningen achteraf zijn gaan isoleren. Afhankelijk van het gekozen materiaal, kan deze isolatielaag inmiddels verouderd zijn, waardoor het zijn isolatiewaarde verliest.

Als we puur naar het bouwjaar kijken zijn alle huizen van voor 1975 niet of nauwelijks geïsoleerd bij de bouw. Hier kunt u dus veel winst behalen. Na 1975 werd steeds meer isolatie toegepast, maar dit was vaak van matige kwaliteit. Na-isoleren zorgt voor een flinke besparing op de energierekening.

Vanaf 1982 werden in alle woningen bij de bouw een matige isolatielaag toegepast op het dak, onder de vloer en in de spouwmuur. Ook werd er bijna overal dubbel glas gezet.  

In de jaren hierna werd de RC-waarde steeds verder opgevoerd in het bouwbesluit. Hoe hoger de RC-waarde die vereist is bij de bouw, hoe beter de isolatie.

Woningen vanaf 2000 zijn goed geïsoleerd, al kan het hier en daar nog wat beter. Pas vanaf 2015 zijn de woningen zeer goed geïsoleerd. Bij deze woningen kunt u ervan uit gaan dat de woningisolatie in orde is.


Hoe dik is goede isolatie?

Naar aanleiding van bovenstaande vraagt u zich misschien af: hoe dik moet isolatie zijn voor ik het ‘goed’ kan noemen? Over het algemeen geldt; hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw woning geïsoleerd is.

  • Een isolatielaag van 4 centimeter is minimaal;
  • Is de isolatielaag tussen de 5 en 7 centimeter, dan is het matig;
  • Uw isolatielaag is goed tussen de 8 en 12 centimeter;
  • Met 13 centimeter of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.

Hoe goed is uw muur geïsoleerd?

Uw muur is misschien wel een van de lastigste delen aan uw huis als het gaat om het beoordelen van de isolatie. U kunt tenslotte niet door de muur heen kijken. Is uw woning gebouwd zonder spouwmuur? Dan wil dit niet automatisch zeggen dat er geen isolatie aanwezig is.

Na de bouw kan de muur zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde geïsoleerd zijn. Gevelisolatie of een voorzetwand aan de binnenzijde biedt ruimte voor een isolatielaag. Hoe u hierachter komt?

Zijn aan de buitenzijde de bakstenen zichtbaar? Dan zal hier geen isolatie aangebracht zijn. Is uw muur afgewerkt met steenstrips of pleisterwerk, dan kan hier isolatie achter zitten.

Wilt u weten of er een voorzetwand geplaatst is? Meet dan de dikte van uw muur bij een raamkozijn of buitendeur. Is uw muur dikker dan 30 centimeter, dan is uw muur voorzien van een voorzetwand.    

Is uw woning gebouwd na 1975, dan is de kans groot dat er al een (vaak dunne) laag isolatie in de spouw aanwezig is. Deze laag vult niet de hele muur. Dat kan beter. Een ervaren isolatiebedrijf kan uw spouwmuur vanaf de buitenzijde vullen met extra isolatiemateriaal. Hiervoor worden kleine gaatjes geboord in de voegen, die daarna worden afgesmeerd met specie. Ziet u op een of meerdere plaatsen dit soort plekjes op uw buitenmuur? Dan zal uw spouw waarschijnlijk al zijn nageïsoleerd.

Wilt u zeker weten hoe goed de isolatie van uw (spouw)muur is? Onze isolatiespecialist onderzoekt uw spouwmuur en beoordeelt uw huidige isolatie door met speciale apparatuur in uw spouw te kijken.


Hoe is het met uw dakisolatie?

Is uw woning gebouwd voor 1974? Dan is er bij de bouw geen dakisolatie aangebracht. Tussen 1975 en 1991 werden daken bij de bouw matig geïsoleerd. Vanaf 1991 werden de daken steeds beter geïsoleerd tijdens de bouw.

Dakisolatie wordt na het bouwen meestal aan de binnenzijde aangebracht. Dit kunt u zien op plekken waar het dak niet helemaal is afgewerkt, bijvoorbeeld rond een ventilatiepijp. Is de dakbedekking een keer vervangen, dan is de kans groot dat er vanaf de buitenzijde een isolatielaag is aangebracht. Dit kunt u zien door onder uw dakpannen te kijken.   

Hoe goed is uw vloerisolatie?

Vloeren werden pas na 1982 geïsoleerd bij de bouw. Pas vanaf 1992 was deze, bij de bouw aangebrachte, isolatielaag goed te noemen. De meeste huizen hebben een kruipruimte waar u eenvoudig kunt zien hoe het met uw vloerisolatie of bodemisolatie gesteld is.

Bekijk de onderzijde van uw vloer. Zijn hier isolatieplaten bevestigd of ligt er een laag bodemisolatie in uw kruipruimte? Het is belangrijk dat de vloerisolatie naadloos is aangebracht. Is deze laag beschadigd, dan loopt de isolatiewaarde terug. Een dikke, naadloze laag isolatiemateriaal levert de beste energiebesparing.

Er kan ook een isolatielaag op uw vloer zijn aangebracht. Dit kan het geval zijn bij een ondiepe of ontbrekende kruipruimte. Is er toch een kruipluik aanwezig, dan kunt u deze laag hier zien zitten en de dikte van uw vloer opmeten.   

Welke isolatie gaat u verbeteren?

Zodra u weet welke delen van uw woning betere isolatie kunnen gebruiken, is het zaak om dit aan te pakken. Alleen met een compleet geïsoleerde woning kunt u maximaal besparen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de huidige staat van uw isolatie te laten beoordelen.