Buitengevelisolatie, wanneer kiest u hiervoor?
Buitengevelisolatie is de oplossing wanneer de muren van uw woning niet of te weinig geïsoleerd zijn. Heeft u een woning zonder spouwmuren of zijn uw huidige muren niet geschikt voor na-isoleren? Dan is buitengevelisolatie de manier om uw energierekening naar beneden te krijgen. Een woning zonder goede spouwmuurisolatie zal moeilijker warm te krijgen zijn. De verwarming slaat onnodig vaak aan en dat ziet u terug op uw energierekening.
Een huis met ongeïsoleerde muren verliest bijna een kwart van zijn warmte via de muren. Deze muren isoleren is als een warme jas. Uw woning blijft in de winter heerlijk warm, maar ook in de zomer profiteert u hiervan en blijft het aangenaam koel.
Buitengevelisolatie is een meer ingrijpende manier van isoleren dan spouwmuurisolatie aanbrengen of uw muren na-isoleren. Wanneer kiest u voor buitengevelisolatie en welke voor- en nadelen zitten hieraan verbonden? U leest het hier.
Wanneer kiest u voor buitengevelisolatie?
Buitengevelisolatie wordt aan de buitenkant van uw woning bevestigd. Het is een zeer effectieve manier van isoleren, omdat aan de buitenzijde een dikkere laag isolatie kan worden aangebracht. Zeker voor oudere woningen is dit een flinke stap vooruit.
Denk bijvoorbeeld aan woningen gebouwd voor 1920. Deze woningen hebben over het algemeen geen spouwmuur. De enige manier om uw muren te isoleren is door buitengevelisolatie of isoleren met voorzetwanden van binnenuit.
Doordat buitengevelisolatie de totale aanblik van uw woning kan veranderen is het een weloverwogen keus. Het is een goede optie als uw bestaande gevel is beschadigd, bijvoorbeeld door vochtproblemen. Ook als u een volledige gevelrenovatie van plan bent is het logisch om te kiezen voor buitengevelisolatie.
Heeft uw woning wel spouwmuren, dan is de kans groot dat er al enige isolatie aanwezig is, afhankelijk van bouwjaar. Na-isoleren is dan een ideale oplossing, maar niet altijd mogelijk. Sommige spouwmuren zijn te smal voor na-isolatie, er kan vuil in achter zijn gebleven bij de bouw of ze zijn beschadigd, waardoor na-isoleren niet mogelijk is. Buitengevelisolatie biedt een mooi alternatief.
Hoe werkt buitengevelisolatie
Het isoleren van de buitengevel gebeurt in een aantal stappen:
1. Wanneer er een spouw in uw huidige muur aanwezig is, zal deze waar mogelijk gevuld worden om een koude luchtstroom te voorkomen.
2. De buitengevelisolatie wordt aangebracht op uw buitenmuur. Hiervoor wordt isolatiemateriaal gebruikt wat ongevoelig is voor vocht en een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Zo profiteert u vanaf een vrij dunne plaat al van een hoge isolatiewaarde.
3. Hierna wordt er een frame aangebracht waarop de afwerking gemonteerd kan worden. Tussen dit frame en de isolatielaag blijft een luchtspouw, die zorgt voor de afvoer van vocht. Wanneer u kiest voor steenstrips of gevelbepleistering wordt er geen frame geplaatst.
4. Als laatste wordt uw gevel afgewerkt met het afwerkingsmateriaal van uw keus.
Uw woning in een nieuw jasje
Buitengevelisolatie geeft uw woning letterlijk een nieuw jasje. Na het aanbrengen van de isolatielaag moet deze nog afgewerkt worden. Hierbij heeft u verschillende opties waarmee u het uiterlijk van uw woning kunt bepalen.
Afwerkingen van buitengevelisolatie:
• Gevelbepleistering: Dit is de makkelijkste en snelste manier om uw buitengevelisolatie af te werken. De sierpleisterlaag kan in de kleur, structuur en afwerking worden aangebracht die u wilt en geeft een modern uiterlijk.
• Steenstrips: Wilt u weer een gewone bakstenen muur? Afwerking met steenstrips biedt een dunnere afwerking dan echte bakstenen, waardoor u geen extra fundering nodig heeft. U heeft de keus uit vele soorten en kleuren steenstrips.
• Gevelpanelen: Gevelpanelen bieden u ruime keus aan afwerkingsmateriaal. Van hout, metaal, composiet tot pvc. Wilt u uw woning een natuurlijke en warme uitstraling geven? Werk de buitengevelisolatie dan af met hout. Wilt u een meer modern effect, dan kiest u bijvoorbeeld voor metalen panelen.
• Nieuwe buitenmuur metselen: Natuurlijk kunt u ook opnieuw een bakstenen buitenmuur laten metselen. Dit is wel de duurste optie, omdat het arbeidsintensief is en er is een extra fundering nodig om de muur op te zetten. Na het metselen van de nieuwe buitenmuur zult u nieuwe ramen en deuren moeten laten plaatsen. U kunt hier natuurlijk meteen kiezen voor extra isolerende kozijnen en HR+++ isolatieglas.
Wat zijn de voor- en nadelen van buitengevelisolatie?
Zoals aan alle werkzaamheden aan uw huis zijn ook aan buitengevelisolatie voor- en nadelen verbonden. Het is goed deze af te wegen voor u een beslissing neemt. Daarom zetten we de voor- en nadelen van buitengevelisolatie voor u op een rij:
Voordelen van buitengevelisolatie:
• Uw energierekening gaan flink naar beneden.
• Het wooncomfort verhoogt, uw woning voelt aangenaam aan.
• Uw woning ziet er weer als nieuw uit en gaat omhoog in waarde.
• Vochtproblemen verdwijnen door de nieuwe beschermende laag.
• Geen ruimteverlies, zoals bij isolatie met voorzetwanden.
Nadelen van buitengevelisolatie:
• Duurdere ingreep dan spouwmuurisolatie.
• Langere terugverdientijd.
• Kost meer tijd om te plaatsen.
Buitengevelisolatie voor uw woning?
Bent u benieuwd of buitengevelisolatie de oplossing is voor uw woning? Vraag het gerust aan de isolatiespecialist van Helmwijk. Wij bekijken de isolatie van uw gehele woning en geven u passend advies, zodat u de hoogste besparing kunt behalen.
Neem vrijblijvend contact op met de isolatiespecialist voor informatie over buitengevelisolatie.