Doe de 50 graden test en ontdek hoe goed uw isolatie is
Hoe goed is de isolatie van uw woning op dit moment? Ook oudere huizen kunnen prima geïsoleerd zijn. Renovaties die door de vorige bewoners uitgevoerd zijn of na-isolatiewerkzaamheden kunnen oudere woningen een hoog energielabel opleveren.
Wilt u van het gas los en denkt u erover om uw woning te gaan verwarmen met een warmtepomp? Dan is een goed geïsoleerde woning erg belangrijk. Zonder goede isolatie zal de warmtepomp uw woning niet aangenaam warm kunnen houden.
Niet alle isolatie is met het blote oog te zien. Daarom is het soms moeilijk in te schatten hoe goed de isolatie van uw woning nu echt is. Natuurlijk kunt u hier een specialist bij halen, maar er is ook een manier om dit zelf te testen. Doe de 50 graden test.
Wat is de 50 graden test?
De 50 graden test is de manier om erachter te komen of uw woning geschikt is voor verwarmen op een lage temperatuur, zoals met een warmtepomp of andere alternatieve manier van verwarmen. Deze test voert u bij voorkeur uit op een moment dat het buiten koud is. Zo kunt u goed ervaren of uw woning de gewenste temperatuur heeft, ook als het buiten winters guur is.
Tijdens de 50 graden test stelt u de cv-ketel in op 50 graden, in plaats van de normale 70 of 80 graden. Twee weken lang gaat u ervaren wat deze lage temperatuur in uw woning doet. Merkt u weinig verschil met voorheen? Dan is uw woning geschikt.
Een woning die tijdens de 50 graden test goed warm blijft is in ieder geval goed genoeg geïsoleerd en het verwarmingssysteem kan de warmte goed afgeven en verdelen. Vloerverwarming en wandverwarming zijn speciaal gemaakt om voldoende warmte af te geven bij lage aanvoertemperaturen. Maar ook uw huidige radiatoren en convectoren kunnen hiervoor geschikt zijn. Hier komt u achter tijdens de 50 graden test.
Zo voert u de 50 graden test uit
Heeft u het idee dat uw woning goed genoeg geïsoleerd is? Doe dan een 50 graden test om te ervaren of dit echt zo is. Door uw Hr-ketel op 50 graden te zetten bespaart u direct gas en energiekosten.
Woningen die gebouwd zijn na 2000 zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Oudere woningen die voor dit bouwjaar zijn neergezet kunnen met na-isolatie een flink hogere isolatiewaarde gekregen hebben dan ze bij de bouw hadden. Merkt u nu al dat uw woning niet altijd goed op temperatuur komt? Dan heeft het geen zin om de 50 graden test te doen. Ga na of het aan de isolatie ligt of dat uw verwarmingssysteem onvoldoende is.
Voer de 50 graden test altijd uit in de winter. Het mooiste is als er ook een aantal flink koude dagen bij zitten met temperaturen onder nul. Zo krijgt u een realistisch beeld van deze test. Het zou natuurlijk jammer zijn als u er later achter komt dat uw warmtepomp het tijdens strenge winters niet trekt.
Stel uw cv-ketel in op 50 graden. Bij deze lage temperatuur heeft de cv wat meer tijd nodig om uw woning te verwarmen. Zorg er daarom voor dat de dag- en nachttemperatuur niet te ver uit elkaar liggen. Een graad of twee is prima.
Gebruik in deze periode geen bijverwarming, zoals een open haard. Dit kan uw beeld van de test beïnvloeden. U wilt namelijk weten of uw verwarming op elk moment van de dag een voor u comfortabele temperatuur kan leveren.
TIP: Stel alleen uw verwarming in op 50 graden.
Een belangrijk aandachtspunt tijdens de test, stel alleen uw verwarmingswater in op 50 graden. Het tapwater moet altijd minimaal 60 graden zijn om de legionella bacterie te voorkomen.
Hoe beoordeelt u de 50 graden test?
Woont u met meerdere mensen in één huis? U krijgt wellicht de beste meting als u de cv temperatuur verlaagd zonder de anderen hiervan op de hoogte te brengen. Zo kunt u duidelijk zien of uw gezinsleden er iets van merken. Een comfortabele warmte is voor iedereen anders. Het is daarom belangrijk dat alle gezinsleden het warm genoeg hebben.
Tijdens de 50 graden test kunt u letten op de volgende punten:
• Warmt uw woning ’s ochtends snel genoeg op?
• Heeft u het vaker koud dan anders?
• Blijft het ook ’s avonds aangenaam warm?
• Zijn er plekken in huis die kouder zijn dan normaal?
• Voelt u tocht in huis?
• Worden alle radiatoren warm?
• Voelt u temperatuurverschil tussen de verschillende kamers?
Toch nog even uw isolatie laten checken
Heeft u tijdens de 50 graden test weinig verschil gemerkt? Dan kunt de cv-ketel op 50 graden laten staan. Het is wel verstandig om de isolatie van uw woning, voor de zekerheid, nog even na te laten kijken. Dat kan nooit kwaad. Ook als uw woning voorzien is van vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie kan het soms nog beter. De spouwmuurisolatie kan in veel gevallen nog verder verbeterd worden door na-isolatie. Zo kunt u uw energieverbruik nog verder naar beneden krijgen.
Merkte u tijdens de 50 graden test wel verschil en voelde uw woning niet zo aangenaam warm als u had gewild? Grote kans dat de isolatie te wensen overlaat. Als u op lage temperatuur stookt wilt u alle warmte binnen houden. Verdwijnt een deel van deze warmte via slecht geïsoleerde muren, vloer of dak, dan voelt u woning opeens tochtig en onaangenaam aan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
De isolatiespecialist van Helmwijk komt u graag van passend isolatie advies voorzien.